Bedrijf Remy

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

Gesticht door Edouard Remy in 1858. Aanvankelijk gelegen tussen de twee armen van de Dijle ter hoogte van het pleintje aan de Molenstraat. Een nieuwe vestiging komt in 1890 tussen het kanaal en de spoorweg.

industrieel-archeologische waarde

Bedrijf Remy

Remylaan 2-4, Vaartdijk 2-3 (Leuven)

Is de omvattende vaststelling van

Conciërgewoning Remyfabriek

Remylaan 2 (Leuven)
De woning, gelegen op de hoek van de Remylaan en de Vaartdijk, aan de voet van de monumentale silotoren, werd volgens onderzoek van E. Willekens opgetrokken in 1905 en maakt deel uit van de achterliggende stijfselfabriek. De woning werd gebouwd in opdracht van deze Remyfabriek en fungeerde als onderkomen voor de conciërge.

Standbeeld Eduard Remy

Remylaan (Leuven)
Het standbeeld van Edouard Remy werd volgens onderzoek van E. Willekens in 2005 opgericht ten noorden van de beeldbepalende silotoren, deel van de voormalige stijfselfabriek Remy te Wijgmaal. Het huidige standbeeld is een kopie van het originele standbeeld in Cararamarmer uit 1905, dat werd vervaardigd door Jules Lagae, een kunstenaar uit Roeselaere. Het werd toen gerealiseerd ter gelegenheid van de vijftigjarige jubileumviering van de Remyfabrieken. Dit standbeeld heeft historische waarde als referentie aan Edouard Remy, de persoon die in 1855 de Remyfabrieken stichtte en daarmee Wijgmaal tot een bedrijvig industrieel stadsdorp maakte.

Fabriek, toren en silo Remy