Burgerhuis 't Vaeghevier

Woningen

Huis 't Vaeghevier is beschermd als monument.

Waarden

Het pand, zogenaamd 't Vaeghevier, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een representatief voorbeeld van het versteningsproces in de evolutie van de hout- naar de steenbouw. Het pand bestaat uit twee trapgevels van respectievelijk 1683 en 1693 met typische 17de-eeuwse elementen. De oude kern is af te lezen van de nog gaaf bewaarde constructieve elementen. Het pand bevat interessante decoratie-elementen die verschillende stijlperiodes illustreren zoals onder meer een arduinen renaissancegetinte schouw met tegels waarin het wapenschild en devies van vorige eigenaars voorkomen, een salon die in de loop van de 19de eeuw werd heraangekleed en de inkom die heraangekleed werd in 1946.

Spinolarei 16 (Brugge)
Huis zogenaamd 't Vaeghevier, zie gevelsteen, met oude laatmiddeleeuwse kern, zoals zichtbaar in de achtergevel en bewaarde sporenkap uit het derde kwart van de 13de eeuw. Oorspronkelijk twee diephuizen met verankerde bakstenen trapgevels van respectievelijk twee en vier traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder zadeldaken, samengevoegd tot het huidige dubbelhuistype. Links gelegen pand van 1683 en rechterpand van 1693 volgens Ferieboec.