Beschermd monument

Kasteel Vanreybrouck

Beschermd monument van tot heden

ID
11788
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11788

Besluiten

Kasteel Vanreybrouck
definitieve beschermingsbesluiten: 16-02-2012  ID: 4936

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het kasteel Vanreybrouck te Moerkerke, is beschermd als monument.



Waarden

Zogenaamd kasteel Vanreybrouck is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde


Als zijnde de woning van Edmond Vanreybroeck, één van de belangrijkste inwoners van Moerkerke, die hier in 1911 een bestaand neoclassicistisch herenhuis ingrijpend liet verbouwen volgens de toen heersende mode.
Deze woning straalt het belang uit van Edmond Vanreybroeck die een belangrijk liberaal politicus was binnen de Moerkerkse gemeentepolitiek en gedurende een periode burgemeester was.
De woning van de burgemeester is een herkenningspunt in het sociale en bouwkundig leven net zoals het gemeentehuis, de woning van de dokter, notaris, advocaat en brouwer.
Door de omvang van de woning is er duidelijk een onderscheid tussen de "upper class" en de andere leden van de gemeenschap. Deze woning was merkelijk groter en rijker aangekleed dan de andere gebouwen in het dorp.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: :
Als zijnde een statig herenhuis dat fasegewijs tot stand is gekomen. Het oorspronkelijke volume van 1838 werd uitgebreid en aangepast volgens de toen heersende mode. De gevels worden voorzien van een parement van witte baksteen in combinatie met bruinbakstenen banden, fronton en panelen met typerende en uitzonderlijke art-nouveaugetinte sgrafittoversiering. De nieuw gebouwde achterliggende volumes dateren van 1911 en vertonen elementen die overgenomen zijn uit de toen modieuze cottagestijl, zoals onder meer de houten leuningen, de overkragende daken, het pseudovakwerk en de kleine roedeverdeling.
Als zijnde een opmerkelijk voorbeeld van een vrijstaand dubbelhuis met enfilade van salons met een opvallende aankleding in eclectische stijl. Elke ruimte heeft zijn eigen stijlaccenten in onder meer art-nouveaustijl, neorococostijl en neo-vlaamse renaissance-elementen.
Als zijnde een fraai voorbeeld van een wintertuin over de volledige breedte van het huis. De wintertuin wordt gekenmerkt door imitatierotsen met verwerking van natuursteen en fraaie cementtegelvloer.
Als zijnde een 19de-eeuwse herenwoning in het centrum van Moerkerke, met een markante opvallende bezetting van het gevelparement, aldus vormt het pand een uitzondering binnen het straatbeeld van het dorp Moerkerke.
Als zijnde een breed opgevat herenhuis met dubbelhuisopstand - in casu een burgemeesterswoning - met de typische structuur van een herenwoning zoals de enfilade van salons.

artistieke waarde


Als zijnde een voormalige burgemeesterswoning met een rijk aangekleed interieur bestaande uit verschillende salons die verschillende stijlen illustreren en een uiterst zeldzaam voorbeeld van een wintertuin, oorspronkelijk voorzien van waterpartijen.
Als zijnde een fraai uitgewerkt exterieur getypeerd door gebruik van witte baksteen, arduin en toepassing van de decoratieve sgrafittotechniek wat zeer uitzonderlijk is. De uitwerking van enkele elementen in cottagestijl gebeurde met veel oog voor detail.

historische waarde


Als zijnde een statig herenhuis ingeplant op een hoekperceel Het centrale hoofdvolume werd gebouwd in 1838, en door een grondige verbouwing en uitbreiding in 1911 in opdracht van Edmond Vanreybrouck (burgemeester van Moerkerke), verkreeg het zijn huidige monumentale uitzicht.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Kasteel Vanreybrouck

Nieuwdorpstraat 43 (Damme)
Statig landhuis in ruime tuin. Het centrale hoofdvolume van het U-vormige complex is een herenhuis dat werd gebouwd in 1838, en door een grondige verbouwing en uitbreiding in 1910 in opdracht van Edmond Vanreybrouck, zijn huidige monumentale uitzicht verkreeg.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.