Beschermd monument

Brouwerij In de Wulf en patronaatsgebouw

Beschermd monument van tot heden

ID
11789
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11789

Besluiten

Woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 09-06-2004  ID: 4266

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De brouwerij In de Wulf en het achterliggend patronaatsgebouw zijn beschermd als monument. De voormalige brouwerij bestaat uit twee samengevoegde 17de-eeuwse diephuizen en een aansluitende onderdoorgang met tudorboogpoort die toegang geeft tot het gekasseide binnenplein waar zich het voormalige patronaatsgebouw bevindt.



Waarden

Het pand en het achterliggend patronaatsgebouw zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zeventiende-eeuws samenstel met bewaarde kelders en dakgebinte. Het linkerpand bewaart merkwaardige muurschilderingen op doek, getekend door een zekere Phieras en gedateerd 1835.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Als voormalig patronaatsgebouw, dat later werd gebruikt door brouwer Maes.

Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Brouwerij In de Wulf

Walplein 23 (Brugge)
Samenstel van twee 17de-eeuwse diephuizen van telkens twee traveeën en respectievelijk twee en één bouwlaag onder zadeldaken; links, verankerde tudorboogpoort leidend naar het gekasseide achterplein. Eertijds brouwerij "In De Wulf", zie wolf op gevelsteen van 1850 boven de doorgang; in 1877 doorverkocht omgedoopt tot brouwerij "Brugge- Zeehaven" en vanaf 1936 versmolten met brouwerij "De Halve Maan".


Patronaatsgebouw

Walplein (Brugge)
Op het binnenplein, schuingericht pand van verankerde baksteen, naar verluidt voormalig patronaatsgebouw; tien traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.