Hoeve 't Oosthof

Hoeve Oosthof

De 18de-eeuwse hoeve ‘t Oosthof te Oostkerke, is beschermd als monument.

Hoeve zogenaamd Oosthof, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De hoeve behoort tot het bouwkundig erfgoed van de streek, met een geschiedenis die minstens terug gaat tot de 16de eeuw. De site wordt aangeduid op historisch kaartenmateriaal zoals op de kaart van het Brugse Vrije opgemaakt door Pieter Peurbus (1571), gekopieerd door Pieter Ciaeissens (1601), wat wijst op het belang van de site.
Het 18de-eeuwse en 19de-eeuwse gebouwenbestand van de site is bewaard gebleven: zoals het woonhuis, de stal, het erf (aan de straat gelegen) met keien, het bakhuis en de schuur.

in casu architectuurhistorische waarde: :
Als zijnde een hoeve bestaande uit een ensemble van diverse gaaf bewaarde bestanddelen. Het boerenhuis met opkamertraveeën, steunberen, beeldnis en puntgevels afgewerkt met muurvlechtingen is gedateerd 1710. De stal met een roodbakstenen parement voorzien van dagstrepen is gedateerd 1715 door middel van muurankers. Het bakhuis is gedateerd door middel van een gevelsteen 1784 en bewaart nog haar oorspronkelijk schrijnwerk. De schuur opgetrokken in verzorgd baksteenmetselwerk is voorzien van een centrale doorrit en is gedateerd door middel van jaarankers 1882.
De hoeve bewaart nog aan de straat een deels bewaarde oude erfaanleg bestaande uit een laag bakstenen muurtje en een klein binnenerf voorzien van keien.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een vrij grote 18de-eeuwse hoeve en als dusdanig een relict van de leefwijze in deze periode. De grote van de hoevesite wijzen duidelijk op het status van de eigenaar/bouwheer.

Hoeve 't Oosthof

Krinkeldijk 1 (Damme)
Eén van de bekendste en in de literatuur meest afgebeelde hoeves uit de streek rond Damme. De gaaf bewaarde 18de-eeuwse hoevegebouwen vormen een uiterst pittoresk ensemble in een uniek polderlandschap gevormd door de dijk en de vlakke polderweiden. De naam van de hoeve staat in relatie tot het "Westhof", en wijst de ligging van beide hoeves aan ten opzichte van het Kasteel van Oostkerke. Het Oosthof was in de feodale tijd eigendom van de Heren van Lembeke, die hun kasteel hadden in Monnikerede aan het Zwin, te situeren vlakbij de hoeve.