Pastorie Sint-Kwintenparochie

Pastorie

De 18de-eeuwse voormalige pastorie te Oostkerke, is beschermd als monument.

Waarden

De pastorie van Oostekerke is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een pastorie ingeplant op een omwalde site, gebouwd in 1784 als een eenlaagsgebouw van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, en opgetrokken met een bouwlaag in vermoedelijk 1865.
De grote tuin bij pastoriewoning is in grote mate bewaard gebleven zoals de historische situatie. De tuin etaleert de status van de pastoor. De tuin bestaat uit een siertuin dichtbij de woning, een voormalige moestuin en boomgaard met hoogstammige fruitbomen.

in casu architectuurhistorische waarde: :
De architectuurhistorische waarde ligt in de evolutie van de typologie van de pastorie: van éénlaags gebouw uit de 18de eeuw naar een tweelaags gebouw op het einde van de 19de eeuw.
Als zijnde een voorbeeld van een pastorie met een sobere classicistische bouwstijl uit de tweede helft van de 18de eeuw met een typische plattegrond met een centrale gang en kamers aan weerszijden daarvan.
Als zijnde een pastorie ingeplant op een omwalde site toegankelijk via een kasseipad dat leidt van de straat naar de voordeur, over de walgracht heen. Aan de straat wordt de ingang gemarkeerd door witgekalkte vierkante bakstenen hekpijlers waartussen een smeedijzeren hek. Dit wordt gerepeteerd bij de toegang tot het opperhof.
De pastorie sluit aan bij het bekende en traditionele dubbelhuistype van vijf traveeën, twee bouwlagen en twee kleine aanbouwen onder een schilddak. De gevel is een verankerde bakstenen lijstgevel opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Het dak wordt traditioneel bekroond door een klokkenruitertje.

sociaal-culturele waarde

De pastorie maakt deel uit van een historisch gegroeide dorpskern die bestaat uit de pastorie, de kerk, het klooster, het dorpsplein, ... Tussen deze elementen bestaat er een visuele band. De pastorie is op enkele meters van de kerk van Oostkerke gelegen. Vanuit de pastorie en de omliggende tuin heb je een mooi zicht op de dorpskern van Oostkerke.
De pastoor als één der belangrijke figuren in het traditionele Vlaamse dorp (samen met de arts, advocaat, notaris, burgemeester, kasteelheer en brouwer) en zijn woonst die dat belang uitstraalt. Het belang van de pastorie binnen de maatschappij wordt nog eens extra beklemtoond door de aanwezigheid van een omwalling.

Pastorie Sint-Kwintenparochie met tuin

Monnikeredestraat 9 (Damme)
Gelegen op een vierkant omwald terrein binnen een prachtige, ruime tuin. Eind-18de-eeuwse pastorie in een sobere, classicistische bouwstijl die aansluit bij de typische, historische architectuur van pastorieën. De statige woning is gelegen in de noordoosthoek van een ruime tuin, op een vierkant omwald terrein. Een kasseipad leidt van de straat naar de voordeur, over de walgracht heen. Aan de straat wordt de ingang gemarkeerd door witgekalkte vierkante bakstenen hekpijlers waartussen een smeedijzeren hek.