Poortgebouw en huis De Blauwe Steenput

Woningen

Beschrijving

Het poortgebouw en het achterliggend woonhuis De Blauwe Steenput zijn beschermd als monument. De binnenkoer en tuin zijn niet opgenomen in de bescherming.

Waarden

Het poortgebouw en het woonhuis zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Als vrij uniek geheel van een poortgebouw aan de straatkant en een binnenkoer waarop een in kern zestiende-zeventiende-eeuwse woning staat die quasi volledig is omgeven door een tuin. Het woonhuis bewaart duidelijk de oorspronkelijke structuren bestaande uit de moer-en kinderbalken. Niettemin is het pand in de loop van de achttiende en negentiende eeuw verbouwd en op sobere wijze heraangekleed.

Witteleertouwersstraat 17 (Brugge)
Poortgebouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder half schilddak (Vlaamse pannen) mogelijk uit de 16de eeuw, zie gevelsteen met opschrift "1530". "Kunstige Herstelling" van 1982-1985. Verankerde en beschilderde, bepleisterde lijstgevel, links afgeboord met imitatie hoekblokken en onder houten kroonlijst op klossen.