Domein Rijckevelde: landhuis en boerenburgerhuis

Domein Ryckevelde: landhuis, heester en boerenhuis

Beschrijving

Het voormalige landhuis en boerenburgerhuis op het domein Ryckevelde te Sijsele, zijn beschermd als monument.

Ryckevelde is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een landhuis die de leef- en wooncultuur uit de 16de-17de eeuw illustreert.
Door de aanwezigheid van de traptoren heeft het landhuis en de heester een beeldbepalend karakter.

in casu architectuurhistorische waarde: :
Als zijnde een gaaf bewaard ensemble bestaande uit een voormalig landhuis met een imposante traptoren op achthoekige plattegrond en ingesnoerde naaldspits. De eindgevel vertoont een aantal belangrijke bouwhistorische elementen zoals onder meer steunberen en blinde spitsbogen.
Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een gaaf bewaarde heester daterend uit de 16de eeuw, met een typisch rechthoekige plattegrond en een traptoren op achthoekige plattegrond. De heester werd in de loop van de 17de eeuw geïntegreerd bij het boerenhuis. De panden zijn bouwhistorisch zeer interessant en vertonen onder meer bouwsporen van een vroegere latrine en vroegere muuropeningen.
De heester/boerenhuis bewaren talrijke opmerkelijke historische elementen zoals onder meer de authentieke balkstructuren met moer- en kinderbalken; in de zuidelijke kamer is de moerbalk opvallend gedateerd 1621 en voorzien van een fraaie balksleutel met kruismotief, tandfries en peerkraalmotief, een typische luxueuze begin- 17de-eeuwse afwerking. De zuidelijke opkamer bevat naast de bewaarde plankenvloeren en balkenlagen een opmerkelijke schouw, met zogenaamde gotische schouwwangen met twee koppeltjes.

historische waarde

Het voormalig landhuis, de heester en het boerenhuis behoren tot het historisch patrimonium van de streek, met een rijke geschiedenis die zeker teruggaat tot de 16de eeuw. De site met huidig gebouwenbestand wordt weergegeven op diverse historische kaarten zoals o.m. de kaart van Pieter Pourbus (1597), een kaart van 1575, een 17de-eeuwse leugenkaart en de 18de-eeuwse Ferrariskaart.
Het voormalig landhuis werd gebouwd en bewoond door de heren van Ryckevelde en illustreert een typische opper- en neerhofstructuur.
Als zijnde een gaaf bewaard ensemble bestaande uit een landhuis dat fasegewijs tot stand is gekomen. Het oudste volume met traptoren dateert wellicht uit de 16de eeuw en werd uitgebreid in de loop van de 17de eeuw. De heester met typische plattegrond dateert eveneens uit de 16de eeuw. De heester werd in de loop van de 17de eeuw geïntegreerd bij het nieuw gebouwde boerenhuis.

Kasteeldomein Rijckevelde

Holleweg 2, Rijckevelde 2-3 (Damme)
Rijckevelde is een kasteeldomein dat gelegen is in de zuidwestelijke hoek van Sijsele, verder lopend op grondgebied van Brugge (Sint-Kruis en Assebroek) en Oedelem (Beernem). Het domein ligt ten zuiden van het kasteeldomein van Male op Sint-Kruis, waarmee het historische banden heeft. Het domein bestaat uit een kasteel uit begin 20e eeuw met omgevend park en een toegangsdreef. Ten oosten van het kasteel bevindt zich de oudste kern van de site, bestaande uit een landhuis uit de 16e eeuw en hoeve uit de 17e eeuw.