Ensemble burgerhuizen Villa Angelie en Les Gerbes

Ensemble Villa Angelie - Les Gerbes

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het ensemble van kustvilla's Villa Angelie - Les Gerbes met hoektoren en tegeltableaus.

Waarden

Het ensemble Villa Angelie – Les Gerbes met hoektoren en tegeltableaus is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

in casu architectuurhistorische waarde: :
Het beeldbepalende ensemble van kustvilla's Villa Angelie - Les Gerbes, gebouwd op een prestigieuze locatie aan de Leopold II-laan, nabij de Rotonde van Wenduine, vormt een zeldzaam exponent van het kusttoerisme en dito architectuur uit de Belle Epoque, de periode vóór de Eerste Wereldoorlog waarin een mondain publiek in de zomermaanden aan de kust vertoefde.
Vanuit de architecturaal kenmerkende bel-etage, erker en hoektoren kan de badgast discreet genieten van het vergezicht op het duin Park Albert, met duinpaviljoen, en de zee. De villanamen Villa Angelie - Les Gerbes, uitgewerkt in sierlijke banderollen, verwijzen naar de bouwheren Karel Gerberen zijn weduwe Angelica.
Door zijn bouwgeschiedenis behoort het ensemble Villa Angelie - Les Gerbes tot de oudste panden binnen de ontwikkeling van de badplaats. Het ensemble is circa 1900 gebouwd, enkele jaren voor de goedkeuring van het aanlegplan en ruim twee decennia vóór de inname van het laatste bouwperceel aan de Zeedijk. De toevoeging circa 1910 van het sierlijke blauwhardstenen gevelfront met ranke hoektoren en erkers is afgestemd op de gebogen rooilijn van de Leopold II-laan aan de voet van het duin. Sindsdien vormt de hoektoren een ijkpunt in de zichtas op het duin. Omgekeerd vormt het ensemble met hoektoren een herkenningspunt vanaf het duin. Dit alles resulteert in een grote herkenbaarheid van het ensemble, zowel binnen het Wenduinse straatbeeld als binnen de ruimere kustarchitectuur.
Het ensemble is architecturaal erg verzorgd uitgewerkt in hoogwaardige materialen. Kenmerkend voor de art nouveau zijn de florale en zweepslagmotieven onder meer in de blauwe hardsteen, het houtwerk van de vensters en de erkers, en de tegeltableaus in de boogvelden van de torenvensters. De bloemen in deze tableaus verwijzen naar de villanaam Les Gerbes of bloementuil.

artistieke waarde

Het gevelfront in blauwe hardsteen met hoektoren en erkers is erg sierlijk uitgewerkt met kenmerken van de art nouveau, zoals onder meer sierlijke tegeltableaus met bloemen in de boogvelden van de hoektoren. Bovendien is het uitzonderlijke tegeltableau in de portiek, dat naar de bel-etage van Villa Angelie leidt, kenmerkend voor de kustvilla's uit de Belle Epoque.
Het verstilde landschap met waterpartij, irissen en reiger, een middenplan met huis en molen en een horizon met bomen en kerktoren, is omkranst door een blauwregen. Art-nouveaumotieven keren terug in de afwerking van de erkers, zoals bewaard in het interieur van Villa Angelie. In de kelderkeuken van beide panden is de betegelde lambrisering bewaard.

Leopold II-laan 13-14 (De Haan)
Het ensemble van bel-etagewoningen/kustvilla's met typische villanamen "Villa Angelie" (Leopold II-laan nummer 13, links) en "Les Gerbes" (nummer 14, rechts) is representatief voor de kustarchitectuur uit de Belle Epoque-periode. Het ensemble is circa 1900 gebouwd.