Windmolen Ter Geest en Ter Zande met machinegebouwen: bijgebouwen met machines

Gemeente Deerlijk
Straat Waregemstraat
Locatie Waregemstraat 476 (Deerlijk)

Windmolen Ter Geest en Ter Zande

Waregemstraat 476, Deerlijk (West-Vlaanderen)

Stenen stellingmolen zogenaamd "ter Geest en ter Zande". Naamgeving is de combinatie van de naam van de in 1888 verdwenen "Molen ter Zande" en de nabijgelegen heerlijkheid "ter Geest".

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de machinegebouwen bij de windmolen met schoorsteen en stoomafvoerpijp, stoommachine, olieketel, hydraulische pomp, potentiometer, stoomketel, betonnen waterbak en maalstoel.

Waarden

De stoommachine Bollinckx Bruxelles, de olieketel bestaande uit aaneengeklonken platen, de hydraulische pomp in gietijzer, alle toebehoren van deze machines en voorwerpen, de potentiometer, de stoomketel Mahy Gand uit 1914, de betonnen waterbak boven de stoomketel, de maalstoel met maalstenen in frontale opstelling, de gebouwen waarin de hogervermelde machines en voorwerpen zich bevinden met inbegrip van de ronde schoorsteen en de stoomafvoerpijp met trechtervormig bovenstuk zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als goed bewaarde getuigen van de wijze waarop rond 1900 een ambachtelijke maalderij (windmolen) zich aan de toenmalige economische en technische vorm heeft aangepast.