Beschermd cultuurhistorisch landschap

Windmolen Hubertmolen met omgeving

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Stenen windmolen Hubertmolen

Beschrijving

De houten windmolen Hubertmolen is met zijn onmiddellijke omgeving beschermd als landschap. Op 27-04-1993 wordt dezelfde afbakening ook beschermd als monument.

Waarden

Het landschap gevormd door het windmolentje met zijn onmiddellijke omgeving, is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu esthetische waarde

Is de omvattende bescherming van

Hubertmolen

Ringlaan (De Haan)
De Hubertmolen is een houten windmolen met gesloten voet, die typologisch afwijkt van de gewone standaardmolen en aanleunt bij de Hollandse wipmolens. Functioneel betreft de molen, die ook maar één zolder telt, een korenmolen. Samen met het molenaarshuis en de tot vakantiewoning verbouwde mechanische maalderij heeft de molen een beeldbepalend ligging aan de Ringlaan.

Molenaarswoning bij de Hubertmolen

Ringlaan 89A-B (De Haan)
Molenaarshuisje en bergplaats uit 1914, het interieur van de bergplaats wordt in 1958 naar ontwerp van architect André Uyttenhove (Wenduine) omgebouwd als uitbreiding van het woonhuis.