Beschermd monument

Pension de Familles van 1927

Beschermd monument van 21-11-2001 tot heden
ID: 11826   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11826

Besluiten

Hotel Georges
definitieve beschermingsbesluiten: 21-11-2001  ID: 3782

Beschrijving

Het voormalig Pension de Familles uit 1927 naar ontwerp van architect Charles Apel, heden gekend als Georges, te Wenduine, is beschermd als monument.Waarden

Hotel Georges is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: het perceel werd verkaveld in 1924 - welke werd gerealiseerd bij het ontstaan van de badplaats.
Het betreft een architectuur-historisch herkenningspunt en een blikvanger met een prominente en exclusieve ligging aan de De Smet De Naeyerlaan, samen met de Leopold II-laan, dé noordoost-zuidwest-as aangelegd bij het ontstaan van de badplaats in 1895-1897; deze vormt samen met de Zeedijk een belangrijke en structuurbepalende component in aanleg van de badplaats.
Als zijnde een te Wenduine zeldzaam geworden, gaaf bewaard voorbeeld van een hoekpand gebouwd in 1927 als pension naar ontwerp van architect Apel (Wenduine) en nog steeds dezelfde functie vervullend - met een benadrukte en verzorgde geveluitwerking met lichte art-deco-inslag en onder meer gekenmerkt door attractief uitgewerkte hoektorens.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Pension de Familles van 1927

de Smet de Naeyerlaan 19 (De Haan)
Voormalig "Pension de Familles", heden "Georges", uit 1927 naar ontwerp van architect Charles Apel (Wenduine) en thans nagenoeg ongewijzigd als alleenstaand hotel in laag ommuurde tuin.