Zetel van het districtcommissariaat

Besluiten

Kasteel van Wakken, brouwerij en gemeentehuis van Wakken, parochiekerk Sint-Petrus en Catharina, pastorie, schandpaal en dorpskern van Wakken

Beschrijving

Het voormalig gemeentehuis van Wakken, gebouwd als zetel van het districtscommissariaat onder Frans bewind, is beschermd als monument.

Het woonhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Als zijnde een historisch gebouw, sinds begin vorige eeuwen tot voor enkele jaren met een openbaar karakter als districtscommissariaat, vredegerecht en gemeentehuis;
Als fraai uitgewerkte pilastergevel met bekronende klokkenruiter, die ontegensprekelijk een beeldbepalend element vormt op marktplein.

Wapenplaats 20 (Dentergem)
Voormalig gemeentehuis. Onder Frans bewind was het de zetel van het districtcommissariaat, daarna vredegerecht en vanaf 1864 in gebruik als gemeentehuis. Renovatie van de gevel in 2006-2007.