Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Ensemble van vakantiewoningen

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 27-06-2003 tot heden

ID
11836
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11836

Besluiten

Burgerhuizen, Villa Beau Site en Villa Béatrice
definitieve beschermingsbesluiten: 27-06-2003  ID: 4063

Beschrijving

Het gaaf bewaard ensemble vakantie–architectuur in De Haan, is beschermd als dorpsgezicht.Waarden

De huizenrij bestaande uit vrijetijdsarchitectuur, gebouwd tussen 1900 en de jaren 1930, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een getuige van de evolutie van De Haan, van landelijke gemeente tot badplaats. De huizenrij omvat vrij gaaf bewaarde vakantiewoningen, gebouwd tussen 1900 en 1930. Het betreft aldus een document voor elitaire toerisme van voor de Tweede Wereldoorlog.
Deze gaaf bewaarde gevelwand, met achterin gelegen inplanting, vertoont een verscheidenheid van kwaliteitsvolle, aaneengesloten, vrijetijdsarchitectuur. De cottages worden getypeerd door de afgewolfde zadeldaken onder meer met houten dakspant, het imitatie vakwerk, het wisselend baksteengebruik, de erkers, luifels, het verzorgde schrijnwerk. Andere gevels vertonen dan eerder een modernistische inslag zoals de verhoogde borstwering, lisenen.
Deze fraaie gevelwand is een geslaagde visuele afsluiter voor het als monument beschermde tramhuisje en vormt als het ware een pendant voor de villawijk de concessie, waar voornamelijk losstaande villa's voorkomen.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Ensemble van vakantiewoningen

Driftweg, Stationsstraat (De Haan)
Het betreft een gaaf bewaard ensemble vakantie–architectuur in De Haan. Het ensemble omvat naast panden aanleunend bij de cottagestijl, daterend van het begin van de 20ste eeuw ook woningen uit de jaren 1930 met een eerder modernistische vormgeving.

Is de omvattende bescherming van

Apotheek Ceres

Driftweg 5 (De Haan)
In 1908 opgericht als vakantiewoning. Volgens een oude foto oorspronkelijk met voortuin. Nu in gebruik als apotheek.


Burgerhuis

Driftweg 10 (De Haan)
Gebouwd in 1929. Baksteenbouw van drie bouwlagen. Parement in rode baksteen, aangepast op de begane grond, gecombineerd met gele baksteen.


Café au Congo

Stationsstraat 1 (De Haan)
Voormalig "Café au Congo" op de hoek met de Driftweg, uit het begin van de 20ste eeuw thans winkelpand. Opgenomen in het beschermd dorpsgezicht bij M.B. van 27/06/2003 de huizenrij van Driftweg nummers 1 tot en met nummer 12 en Stationsstraat nummer 1 omvattend.


Crèmerie de Gistelles

Driftweg 6 (De Haan)
In het eerste kwart van de 20ste eeuw gebouwd als handelshuis "Crèmerie de Gistelles". Volgens een oude foto oorspronkelijk met voortuin. Nu in gebruik als brasserie.


Eclectisch winkelhuis

Driftweg 1 (De Haan)
In 1903 opgericht als vakantiewoning "Nos Vacances" door de familie Van Damme uit Brugge. Baksteenbouw op verhoogde begane grond, zie een oude foto oorspronkelijk met souterrain en voortuin nu vervangen door een blauwhardstenen bordes.


Hotel du Coq

Driftweg 7 (De Haan)
Circa 1912 opgericht in opdracht van Charles Sandelez uit Klemskerke als "Hotel du Coq/ café restaurant". Volgens een oude foto oorspronkelijk met voortuin. Nu onder meer in gebruik als apotheek.


Villa Lucienne

Driftweg 11 (De Haan)
Woning van 1930 zogenaamd "Villa Lucienne" met souterrain en voortuin.


Winkelhuis

Driftweg 9 (De Haan)
Winkelhuis, beschermd als dorpsgezicht bij M.B. van 27/06/2003. In het eerste kwart van de 20ste eeuw gebouwd.


Winkelhuis Yves

Driftweg 8 (De Haan)
Gebouwd in 1933 als woning in opdracht van Charles Sandelez, toenmalige eigenaar van het aanpalende hotel (Driftweg nummer 7). Enkelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder plat dak.


Woning L'Echo des Bois

Driftweg 12 (De Haan)
Woonhuis van 1930 zogenaamd "L'ECHO DES BOIS" met souterrain en voortuin, beschermd als dorpsgezicht bij M.B. van 27/06/2003 de huizenrij van nummers 1 tot en met nummer 12 en Stationsstraat nummer 1 omvattend.


Woning Windekind

Driftweg 4 (De Haan)
In 1907 opgericht wellicht als vakantiewoning. Volgens een oude foto oorspronkelijk met voortuin, op de eerste verdieping werd een erker en venster vervangen door de brede driezijdige erker