Beschermd monument

Villa Beatrice

Beschermd monument van 27-06-2003 tot heden
ID: 11837   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11837

Besluiten

Burgerhuizen, Villa Beau Site en Villa Béatrice
definitieve beschermingsbesluiten: 27-06-2003  ID: 4063

Beschrijving

Villa Beatrice te Klemskerke, gedateerd met jaartal 1897, is beschermd als monument.Waarden

Villa Béatrice is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Deze imposante villa, opgetrokken in 1897 en uitgebreid in 1898 in opdracht van een Brusselse boekhandelaar, is een vroeg voorbeeld van vakantie architectuur daterend uit de ontstaansperiode van de badplaats. Het betreft als het ware een gaaf bewaard tijdsdocument uit deze elitaire vroeg-toeristische periode van de badplaats, id est de periode van kort voor de eeuwwisseling tot aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.
Deze vakantiewoning, aansluitend bij de cottage-architectuur bewaart grotendeels zijn typische indeling en plattegrond, zijn volume en architecturale vormgeving. Deze villa wordt voornamelijk gekarakteriseerd door: het wisselend dakenspel; de in- en uitspringende muurpartijen; het verzorgd houtwerk zoals onder andere de dakkapellen afgewerkt met windveren, makelaars en geschoorde spanten, de luifel op schoorstukken, de kleine roedeverdeling van vensters en deuren; de tuitgevels.
De waarde van het interieur (nr. 5) ligt onder meer vervat in de behouden indeling - de centrale ruime inkomhall met rechthoekige plattegrond, welke toegang geeft tot de verschillende salons, de trap en de tuin- en de bewaarde interieuraankleding zoals de cementtegelvloeren, de plankenvloeren, de moer- en kinderbalken met uitgewerkte balksloffen, de schouwmantels in neostijlen, de paneeldeuren en muurkasten, en de houten trappen.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Villa Beatrice

Grotestraat 3, 5, 7 (De Haan)
Villa "Beatrice" gelegen in een ruime omhaagde tuin, beschermd als monument bij M.B. van 27/06/2003. De villa is een vroeg voorbeeld van elitaire vakantie-architectuur buiten de Concessie en daterend uit de ontstaansperiode van de badplaats.