Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden
Kasteel van Wakken, brouwerij en gemeentehuis van Wakken, parochiekerk Sint-Petrus en Catharina, pastorie, schandpaal en dorpskern van Wakken
definitieve beschermingsbesluiten: 14-01-1998 ID: 3261
Kapellestraat, Kasteeldreef, Kraaistraat, Mandelstraat, Oostdreef, Wapenplaats (Dentergem)
De dorpskom van Wakken situeert zich rond de parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Catharina met achterliggend kerkhof en 18de-eeuwse pastorie ter hoogte van het koor. Ten noordoosten van de kerk bevindt zich het kasteel van Wakken. . De bebouwing in het dorp concentreert zich langs de belangrijkste uitvalswegen vanaf de Wapenplaats en bestaat voornamelijk uit aaneengesloten bebouwing met herenhuizen en burgerwoningen met oude delen die teruggaan tot de 18de eeuw.
Kraaistraat 18 (Dentergem)
Boerenarbeiderswoning van het langgeveltype, dwars op de straat georiënteerd. Ligt binnen de zogenaamde Drievuldigheidsommegang die het kasteeldomein van Wakken afbakende. Staat getekend op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846).
Wapenplaats 16 (Dentergem)
Voormalige brouwerij Roelandts met tuin. De oorsprong van de brouwersfamilie Roelandts ligt in Aalst en gaat terug tot de 16de eeuw. De traditie wordt aan de opeenvolgende generaties van vader op zoon doorgegeven. Brouwerijcomplex bestaande uit een herenwoning, brouwerij, mouterij, koetshuis en paardenstal, geschikt rond een erf met tuin. Achter het complex liggen onder meer een boomgaard, een moestuin en weilanden palend aan de Mandel.
Wapenplaats 39 (Dentergem)
Voormalige herberg 'De Zwaan' en mouterij, laatste pand van de Wapenplaats aansluitend bij de Markegemstraat. Reeds vermeld in 1721, in de 19de en 20ste eeuw speelt het café een rol in het gemeenschapsleven.
Wapenplaats 10 (Dentergem)
Halfvrijstaand herenhuis uit het einde van de 8de of begin 19de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bepleisterde en witbeschilderde, laatclassicistische pilastergevel boven een arduinen plint.
Wapenplaats 12 (Dentergem)
Herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, heden in gebruik als bankgebouw. 19de-eeuwse, neoclassicistische lijstgevel, bepleisterd en witbeschilderd boven een arduinen plint.
Wapenplaats 23 (Dentergem)
Statige herenwoning gelegen links van de Kasteeldreef. Vormde oorspronkelijk waarschijnlijk een geheel met nummer 25.
Wapenplaats 14 (Dentergem)
Herenhuis, gedateerd "1897" zie gevelsteen in de arduinen plint rechts van de deur. Volgens het kadaster wordt circa 1884 achter het woonhuis een leerlooierij gevestigd.
Wapenplaats 25 (Dentergem)
Herenhuis uit de 19de eeuw, staat op het Primitief Kadasterplan (circa 1830), eventueel een oudere kern. Vormde oorspronkelijk waarschijnlijk een geheel met nummer 23. Heden in gebruik als pastorie.
Kasteeldreef 6-9 (Dentergem)
Kasteeldomein toegankelijk iva smalle rechte dreef met recente leilinden, aan straatzijde bakstenen hekpijlers. Voor het neoclassicistische kasteel van circa 1840 een open plaats met een schandpaal, ten noorden van de binnenplaats het voormalige koetshuis. Omwald kasteel met walgracht met boogbrug.
Kasteeldreef 6-7, 8 (Dentergem)
Voormalig koetshuis en stallingen horend bij het kasteel, 19de-eeuws uitzicht.
Wapenplaats (Dentergem)
Obelisk voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen en voor de politieke gevangenen uit de Tweede Wereldoorlog.
Kapellestraat, Wapenplaats (Dentergem)
Op de Wapenplaats in Wakken, naast het oorlogsgedenkteken, staat een jonge opgaande winterlinde (Tilia cordata). Deze boom is aangeplant in 2004 en vervangt de oorspronkelijke vredesboom uit 1919. Dergelijke vredesbomen zijn aangeplant ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.
Wapenplaats (Dentergem)
Laatclassicistische parochiekerk, gebouwd in 1790-1794 naar ontwerp van architect Colin, ter vervanging van een romaanse kerk met achtzijdige toren op dezelfde locatie. Het deels ommuurde kerkhof sluit aan bij de kerk.
Wapenplaats (Dentergem)
Woonhuis, voormalige pastorie of onderpastorie, waarschijnlijk teruggaand tot de jaren 1612-1620. Circa 1730 wordt de pastorie wegens ruïneuze toestand verlaten en een nieuwe pastorie betrokken achteraan de kerk.
Kasteeldreef (Dentergem)
De schandpaal bevond zich oorspronkelijk op de Wapenplaats. Op de gravure van Sanderus' Flandria Illustrata (1641-1644) staat de schandpaal op de "Plaetse vande weckelijcke marckt" afgebeeld met een eenvoudige zuil met bekronend element en op een verhoogde sokkel. Tot voor kort stond de schandpaal opgesteld in het kasteelpark.
Wapenplaats 20 (Dentergem)
Voormalig gemeentehuis. Onder Frans bewind was het de zetel van het districtcommissariaat, daarna vredegerecht en vanaf 1864 in gebruik als gemeentehuis. Renovatie van de gevel in 2006-2007.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpskom Wakken [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11838 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.