Villa Beau Site en Le Maquis

Beschermd monument van 27-06-2003 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente De Haan
Deelgemeente Klemskerke
Straat Stationsstraat
Locatie Stationsstraat 23 (De Haan)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/35029/317.1
  • OW001939

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Villa Beau Site en Le Maquis

Stationsstraat 23, De Haan (West-Vlaanderen)

Beeldbepalende tweegezinsvilla op hoek bij de Peter Benoitlaan, zogenaamd "BEAU SITE" (Stationsstraat) en "LE MAQUIS" (Peter Benoitlaan). Beschermd als monument bij M.B. van 27/06/2003. Cottage uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met Normandische invloed gelegen op een kunstmatige hoogte midden een omhaagde (liguster) tuin.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Villa Beau Site en Le Maquis te Klemskerke, gebouwd aan het begin van de 20ste eeuw, is beschermd als monument.

Waarden

Villa Beau Site is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Deze imposante villa, opgetrokken in 1913, met zijn beeldbepalende ligging op de belangrijkste noord-zuid as van de badplaats is een gaaf bewaard voorbeeld van vakantie architectuur daterend uit de ontstaansperiode van De Haan. Het betreft als het ware een tijdsdocument uit deze elitaire vroeg-toeristische periode van de badplaats, id est de periode van kort voor de eeuwwisseling tot aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.
Deze villa, gebouwd door en voor de plaatselijke architect Neirynck is een geslaagd en gaaf bewaard voorbeeld van cottage architectuur. De architecturale uitwerking van deze cottage wordt gekarakteriseerd door: het wisselend dakenspel; de in- en uitspringende muurpartijen zoals onder andere de erkers, balkons, risalieten, de loggia, de overkragende geveltoppen; het gecombineerd gebruik van imitatiebreuksteen voor de sokkel, met baksteen en imitatievakwerk in de geveltop; het verzorgde houtwerk zoals de erker, de schoorstukken en de bebording in de geveltop, het schrijnwerk met kleine roedeverdeling.
De cottage bewaart bovendien een aantal behouden interieurelementen zoals onder meer de trap, de deuren, een schouw met muurkastjes en het merkwaardig salon in de kelderverdieping met de typerende imitatie bak- en natuursteenbeschildering.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.