Bloemmolens Société Minoterie et Huilerie de Dixmude

Beschermd monument van 17-10-1995 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Diksmuide
Deelgemeente Diksmuide
Straat Beerstblotestraat
Locatie Beerstblotestraat 1 (Diksmuide)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/32003/310.1
  • OW000527

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Bloemmolens Société Minoterie et Huilerie de Dixmude

Beerstblotestraat 1, Diksmuide (West-Vlaanderen)

* Beerstblotestraat nr. 1. Zogenaamde "Bloemmolens" van de "Société Minoterie et Huilerie de Dixmude", beschermd als monument bij M.B. van 17.10.1995. Industrieel-archeologische site gelegen aan de samenvloeiing van IJzer en Handzamevaart, recent geïntegreerd in het stadsuitbreidingsproject "Hof ter Bloemmolens", waarbij de 'Bloemmolens' z

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De industriële maalderij NV De Bloemmolens Société Minoterie et Huilerie de Dixmude te Diksmuide, is beschermd als monument met inbegrip van de volledige inboedel.

Waarden

De industriële maalderij N.V. De Bloemmolens, met inbegrip van de volledige inboedel, in casu de technische uitrusting onroerend door bestemming met alle toebehoren inclusief de losse voorwerpen nodig voor de uitbating van de maalderij, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als goed bewaard voorbeeld van een nog volledig uitgeruste en nog maalvaardige industriële, elektrische aangedreven maalderij van net na de Eerste Wereldoorlog, met voor die periode interessante bedrijfsarchitectonische kenmerken en waarvan de technische uitrusting voor een belangrijk deel nog uit de periode van oprichting dateert .

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.