Station van de Buurstpoorwegen Diksmuide

Gemeente Diksmuide
Deelgemeente Diksmuide
Straat Stationsstraat
Locatie Stationsstraat 2A (Diksmuide)

Stationsstraat 2A, Diksmuide (West-Vlaanderen)

* Stationsstraat/ Bortierlaan z.nr. Voormalig "<italic>station van de Buurstpoorwegen</italic>". Beschermd als monument bij M.B van 24.10.1995. Stationsgebouw in 1923 heropgebouwd in een eclectische stijl met inslag van de regionale baksteenarchitectuur ter vervanging van het (slechts) gedeeltelijk verwoeste stationsgebouw van ca. 1905. Beginstation voor de lijn nr. 107 (Diksmuide-Woumen-

Het voormalig station van de Buurtspoorwegen Diksmuide, is beschermd als monument.

Waarden

Het station van de Buurtspoorwegen nu De Lijn, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als goed bewaard voorbeeld van een station van de Buurtspoorwegen, gebouwd in 1923 in een traditionalistische-eclectische stijl aansluitend bij de algemene architecturale optie die met het oog op de wederopbouw na de verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog van Diksmuide werd genomen.