Herenhuis 't Oud Duinkerke

Beschermd monument van 27-05-2005 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Diksmuide
Deelgemeente Diksmuide
Straat Wilgendijk
Locatie Wilgendijk 55 (Diksmuide)
Alternatieve naam Huize Rouzée

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/32003/700.1
  • 4.01/32003/781.1
  • OW002643

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Herenhuis 't Oud Duinkerke

Wilgendijk 55, Diksmuide (West-Vlaanderen)

Wilgendijk nr. 55/ Generaal Baron Jacquesstraat. Herenhuis, zogenaamd "'T OUD DUINKERKE" (cf. naamsteen), ook wel "<italic>Huize Rouzée</italic>" genoemd. Beschermd als monument bij M.B. van 27.05.2005. Wederopbouwpand van 1922 ter vervanging van een 19de-eeuws herenhuis. De naamsteen refereert aan het vooroorlogse pand, voor het eerst vermeld in 1532 onder de naam "<italic>Duynkercke</ita

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het herenhuis, zogenaamd 't Oud Duinkerke, ook wel Huize Rouzée, met bijhorende tuinmuur en tuinpaviljoentje te Diksmuide, is beschermd als monument.

Waarden

Het herenhuis, zogenaamd 't Oud Duinkerke, ook wel Huize Rouzée, met bijhorende tuinmuur en tuinpaviljoentje, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een zeer beeldbepalend en gaaf bewaard hoekpand opgetrokken in 1922 met aansluitende tuinmuur, geïntegreerd tuinpaviljoentje en bewaarde interieurelementen.
Als zijnde een representatief voorbeeld van een welbepaalde optie in de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog, waarbij niet geopteerd werd voor een (historische) reconstructie naar de vooroorlogse toestand (neoclassicistisch herenhuis), maar wel voor een heropbouw van een nieuw pand in een historiserende eclectische vormentaal.
Als zijnde een representatief voorbeeld van de verzorgde eclectische wederopbouwarchitectuur van na de Eerste Wereldoorlog die teruggrijpt naar de historische lokale baksteenarchitectuur en dit zowel in vormgeving (bossageplint, kruisvensters, gedecoreerde boogvelden, speklagen, samengestelde tuit- en trapgevels, beeldnis, sculpturen), plattegrond (haakse achterbouw), materiaalgebruik (baksteen met veelvuldig gebruik van natuursteen voor decoratieve elementen, smeedijzeren ankers) als naar constructietechnieken (decoratief metselwerk van geschaafde baksteen met nulvoeg in de boogvelden).

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.