Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Stephanus met roerend meubilair en orgel

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Stefanus met roerend meubilair en orgel

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de neogotische parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Stephanus met roerend meubilair en orgel.

Waarden

De Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Stefanuskerk met inbegrip van het roerend meubilair en het orgel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als goed bewaard voorbeeld van de vroeg-neogotische kerkbouw voor de doorbraak van Jean Baptiste Bethune en de Sint-Lukasscholen;
Als document van het oeuvre van architect Pierre Croquison;
Als document van het vroeg neogotische oeuvre van de kunstenaars Jean Baptiste Bethune, Clément Carbon, Francies-Xavier Deboschere en François Dumon.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Stephanus

Kerkstraat (Dentergem)
Parochiekerk van Dentergem naar ontwerp van de Kortrijkse stadsarchitect Pierre-Nicolas Croquison. Georiënteerde neogotische parochiekerk uit 1854-1856, met oudere westtoren, daterend uit 1613. Gelegen in de dorpskern van Dentergem.

Is de omvattende bescherming van

Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw & Sint-Stefanus

In 1755 werd door de parochie Dentergem voor het eerst een orgel aangekocht (een tweedehands-instrument uit Ardooie); verdere gegevens hierover ontbreken. In 1913 werd een totaal nieuw orgel gebouwd door Gebroeders Vereecken, orgelbouwers in Gijzegem.