Hoekhuis Steylaers of De Rode Steen

Geografisch pakket Brugge

Het hoekhuis "Steylaers" of "De Rode Steen" te Brugge is beschermd als monument.

In het beschermingsdossier wordt de architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde van het huis als volgt gemotiveerd: "Als zijnde een beeldbepalend 16de-eeuws hoekpand en bovendien type-voorbeeld voor de restauratiegeschiedenis van particuliere huizen te Brugge gezien het de eerste betoelaagde restauratie betreft onder leiding van stadsarchitect L. Delacenserie."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000551, Brugge: Geografisch pakket (S.N., 1991).

Het huis De Roode Steen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Genthof 2, Jan van Eyckplein 8 (Brugge)
Hoekpand met dubbelhuisopstand van drie en drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Oude 13de-eeuwse kern, zie dakgebinte waarvan hergebruikte balken dendrochronologisch gedateerd in 1225-1240 en metselwerkfragmenten in de zijgevels. Het huidig uitzicht combineert een gevel uit de eerste helft van de 16de eeuw met laatclassicistische deurpartij en neogotische elementen, die dateren van een Kunstige Herstelling in 1877 naar ontwerp van architect L. Delacenserie. Verankerde bakstenen lijstgevel met verhoogde begane grond gemarkeerd door Brugse travee, met typerend gebruik van zandsteen. Op de hoek, beeldnis met Madonna met Kind. Zijgevel aan de kant Spiegelrei met puntgevel. Classicistische verankerde bakstenen aanbouw uit de 18de eeuw; vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.