Opgaande Grote Linde als welkomstboom bij hoeve De Grote Linde

Houtig erfgoed

Beschrijving

De zomerlinde, gekend als de Grote Linde, langs de Beernemsestraat te Oostkamp is beschermd als monument. Een cirkelvormige zone met een straal van 15 meter rond de boom en een deel van het openbaar domein zijn mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

De solitaire boom, zogenaamd ‘Grote Linde’ (zomerlinde), evenals een cirkelvormige zone met een straal van 15 meter er omheen en inclusief een deel van het openbaar domein, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Als representatief voorbeeld van een welkomstboom aangeplant aan een erf toegang.

Als zeer opvallende en beeldbepalende solitaire boom met zeer omvangrijke stam en kruin.

wetenschappelijke waarde

Als zeldzaam voorbeeld van een zeer oud en genetisch waardevol exemplaar.

Beernemsestraat 27 (Oostkamp)
De solitaire zomerlinde (Tilia platyphyllos) bevindt zich nabij de ingang van de hoeve de Grote Linde. De linde staat langs de Beernemsestraat te Oostkamp, op ongeveer 25 meter van de erftoegang tot de hoeve, waar hij de functie van welkomstboom vervult. Vlakbij staat een bakstenen kapelletje van 1946, dat eveneens de naam Grote Linde draagt.