Beschermd monument

Hakhoutstoven van fladderiep

Beschermd monument van tot heden

ID
11914
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11914

Besluiten

Houtig erfgoed
definitieve beschermingsbesluiten: 14-07-2010  ID: 4751

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Vier hakhoutstoven van fladderiep, gelegen in de Vortebossen te Ruiselede, zijn beschermd als monument. Een cirkelvormige zone met een straal van 10 meter rond elk van de hakhoutstoven is mee opgenomen in de bescherming.



Waarden

De oude hakhoutstoven (fladderiep), evenals een cirkelvormige zone met een straal van 10 meter er omheen, zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Als voorbeeld van een begroeiingselement met een merkwaardige kapvorm, waarvan de functie (nog) niet met zekerheid kan worden omschreven (mogelijk markeringspunt op een houwgrens en/of loofvoedering), maar waarvan de cultuurhistorische waarde, mede door de zeldzaamheid van dergelijke locaties, zeer groot is.

artistieke waarde

Als vermoedelijk de oudste fladderiepen van West-Vlaanderen.

wetenschappelijke waarde

Als één van de zeldzaamste boomsoorten in Vlaanderen en tevens één van de slechts drie gekende locaties in West-Vlaanderen, bovendien ook de vermoedelijk oudste groeiplaats, waardoor de genetische waarde eveneens zeer groot is.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Hakhoutstoven van fladderiep in Vorte Bossen

Bruwaanstraat (Ruiselede)
De oude hakhoutstoven van fladderiep (Ulmus laevis), vier in totaal, bevinden zich in twee natte, beekbegeleidende loofhoutbestanden langs de Wantebeek en Pachtebeek. Het betreffen vermoedelijk de oudste, maar wellicht niet de omvangrijkste gekende fladderiepen van West-Vlaanderen. Fladderiep is één van de zeldzaamste van nature voorkomende boomsoorten in Vlaanderen. Het betreft hier één van de drie gekende locaties in West-Vlaanderen.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.