Museumsite Leuven

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

Het in 2009 geopende museum M, een ontwerp van architect Stéphane Beel, verenigt het voormalige Sint-Ivocollege, de portiek van de Vicus Artium en het huis Vander Kelen-Mertens, waarin resten van het voormalige college van Savoye zijn opgenomen.

Museumsite Leuven

Leopold Vanderkelenstraat 28-30, Savoyestraat 6-10 (Leuven)

Is de omvattende vaststelling van

Classicistische portiek Vicus Artium

Leopold Vanderkelenstraat 28 (Leuven)
Classicistische portiek, gebouwd in 1766 door L.-B. Dewez. De portiek is het laatste overblijfsel van de gebouwen van de vroegere faculteit van de artes.

College van Savoye en huis Vander Kelen-Mertens

Savoyestraat 6 (Leuven)
Voormalig woonhuis van burgemeester Leopold Vander Kelen, met resten van de westelijke vleugel van het voormalige Savoyecollege. Daarnaast rest van de vroegere collegegebouwen enkel nog de barokke poort.

Sint-Ivocollege

Leopold Vanderkelenstraat 30 (Leuven)
In zijn huidige toestand is het voormalige Sint-Ivocollege het resultaat van de gedeeltelijke heropbouw na de beschadigingen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Van het 18de-eeuwse collegegebouw naar ontwerp van Hustin blijft alleen nog de voorgevel in Lodewijk XVI-stijl over.

Museumsite Leuven