Beschermd cultuurhistorisch landschap

Kasteeldomein Schoonhove: park en parkbos

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Park- en bosgebied ten westen van kasteel Schoonhove

Beschrijving

Het park met de bijgebouwen en het bosgebied bij het kasteel Schonhove, gelegen langs de Wilgenbroekstraat te Schoonhove, zijn beschermd als landschap beschermd bij koninklijk besluit van 13 februari 1980. Het landhuis, dat geen deel uitmaakt van het beschermde landschap, werd beschermd als monument bij koninklijk besluit van 16 oktober 1979.

Waarden

Het park- en bosgebied ten westen van het kasteel Schoonhove is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde

Kasteeldomein Schoonhove

Boudewijnlaan 85, Wilgenbroekstraat 76-78 (Oostkamp)
Uitgestrekt kasteeldomein bestaande uit een 18de-eeuws kasteel, een ten noorden gelegen koetshuis en hovenierswoning, een ten noordwesten gelegen oranjerie en een kasteelpark en -bos met waterpartij en waardevolle, hoogstammige bomen. Eertijds classicistische woning, in de tweede helft van de 19de eeuw verbouwd tot neoclassicistisch kasteel op een rechthoekige plattegrond. De oorspronkelijke, onderkelderde woning telt negen traveeën en twee en een halve bouwlaag, afgedekt door een schilddak.

Is de omvattende bescherming van

Bijgebouwen van kasteel Schoonhove

Wilgenbroekstraat 76-78 (Oostkamp)
Nummer 76. De conciërgewoning bestaat uit twee verschillende volumes, waarvan het hoofdvolume van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak. De oranjerie, gebouwd in 1876, is opgetrokken tegenaan de noordelijke tuinmuur van het kasteeldomein. Klein volume op rechthoekige plattegrond en afgedekt door een schilddakje van zwarte Vlaamse pannen. Nummer 78. Het koetshuis; verankerde, bruine baksteenbouw van drie traveeën onder een schilddak.

Wulgenbroeken en omgeving kasteeldomein Schoonhove

Sint-Michiels (Brugge), Oostkamp (Oostkamp), Loppem (Zedelgem)
Dit gebied omvat de graslanddepressie rond de Wulgenbroeken met het aansluitende kasteeldomein Schoonhove met omgeving.