Domein Schiplaken

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

Landhuis uit de wederopbouwperiode, heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog naar model van het voormalige neoclassicistisch landhuis uit circa 1820; heropgebouwd landhuis met oudere dienstgebouwen uit de 18de en 19de eeuw, omgeven door landschappelijk park; kasteeldomein teruggaand op oudere kasteelsite in oorsprong een middeleeuwse kasteelmotte, tijdens de 17de eeuw omgebouwd tot barokke waterburcht met parterretuin, oranjerie en sterrenbos; circa 1820 heraangelegd als romantisch 'rivierlandschap' uitlopend in bos van circa 100 hectare.

Domein Schiplaken

Kasteeldreef 5-6 (Boortmeerbeek)

Is de omvattende vaststelling van

Kasteel van Schiplaken

Het kasteel zelf werd na de Eerste Wereldoorlog gebouwd, doch de in losse U-vorm opgestelde dienstgebouwen dateren uit de 18de en 19de eeuw. Het kasteel is bereikbaar via een dreef.