Kerk Onze-Lieve-Vrouw van Troost en augustijnenklooster

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

De parochiekerk van de parochiale gemeenschap Onze-Lieve-Vrouw van Troost is samen met het ten zuiden aanpalende augustijnenklooster Sint-Thomas van Villanova gelegen langs de Pakenstraat en situeert zich op het hoogste punt van deze steil oplopende straat. De kerk werd opgetrokken in een neoromaanse bouwstijl. De bouw van de kerk begon in 1952 en in 1955 werd ze in gebruik genomen. Het klooster werd gerealiseerd volgens een bouwaanvraag uit 1956 en sluit via een eenlaagse gang aan op de kerk. Zowel de kerk als het klooster werden gerealiseerd naar het ontwerp van architect Karel Van Cauwenberghe uit Eeklo. Hoewel de kerk en het klooster niet werden gerealiseerd volgens dezelfde bouwaanvraag, kan wel gesproken worden van een totaalconcept door Van Cauwenberghe.

Pakenstraat 65 (Leuven)

Is de omvattende vaststelling van

Mausoleum Armand Thiéry en Mariagrot

Op het sterk beboste domein van de Kerk Onze-Lieve-Vrouw van Troost en het Augustijnenklooster bevindt zich, enigszins verscholen, het enigmatische mausoleum van Armand Thiéry, dat verwijst naar de 19de- en begin-20ste-eeuwse geschiedenis van deze plaats voor de komst van de kerk en het klooster. Dit mausoleum, overwegend opgetrokken in neogotische stijl, is vanwege zijn symboliek en rijke beeldhouwkunst van grote artistieke en architecturale waarde. Een tiental meter ten zuidwesten van het mausoleum verschuilt een Mariagrot met een houten beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes zich onder het groen. Gezien de symboliek en de opschriften hield het ensemble van mausoleum en Mariagrot met grote zekerheid verband met het seminarie Leo XIII, waar Thiéry actief in betrokken was.