Klooster en studiehuis jezuïeten

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

Klooster van de jezuïeten toegewijd aan Sint-Jan Berchmans, gebouwd in 1956-1959 naar een ontwerp door de architect Jos Ritzen. Het uitgestrekte complex in regionalistische stijl omvat een klooster met kapel en onderwijsgebouwen, gelegen in een parkdomein.

Waversebaan 220 (Leuven)

Is de omvattende vaststelling van

IJskelder van Arenberg

Hertog Engelbertlaan (Leuven)
De ijskelder werd gebouwd in opdracht van de familie Arenberg, de bewoners van het nabij gelegen Arenbergkasteel. De bouw van de kelder werd geregistreerd in het kadaster in 1901. De meeste ijskelders zijn te situeren vanaf het einde van de 18de eeuw en vooral in de 19de eeuw. De constructie van de ijskelder van Arenberg rond 1901 is dan ook een opvallend laat voorbeeld. In 2018 werd de kelder geopend en gerestaureerd.