beschermd monument van tot heden
Solitaire Juniperus drupacea 'Hardelingen' en grauwe abeel
definitieve beschermingsbesluiten: 12-11-2015 ID: 5818
Deze bescherming betreft de Syrische jeneverbes en de grauwe abeel in het restant van het laat 19de-eeuwse kasteelpark van Hardelingen.
Volgens ‘de criteria voor de bescherming als monument van het belangrijkste gekende houtig erfgoed in Vlaanderen’ wordt een cirkelvormige zone met een straal van respectievelijk 21 meter rondom de Syrische jeneverbes (1 meter kruinstraal plus standaard 20 meter) en 25 meter rondom de grauwe abeel (5 meter kruinstraal plus standaard 20 meter) mee opgenomen in de bescherming.
De solitaire Juniperus drupacea 'Hardelingen' en grauwe abeel (Populus canescens (Aid.)), evenals een cirkelvormige zone er omheen met een straal van 21 meter rondom de Juniperus drupacea 'Hardelingen' en met een straal van 25 meter rondom de Populus canescens (Aid), zijn voorlopig beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:
in casu esthetische waarde: beide bomen zijn twee mooie solitairen die beeldbepalend zijn in het park. De Juniperus drupacea 'Hardelingen' heeft een zeer specifieke groeivorm en is bovendien het oudste exemplaar in België. Ook de grauwe abeel is een kampioenboom. Deze zeer imposante boom is het dikste exemplaar van België.
in casu natuurwetenschappelijke waarde: de Juniperus drupacea 'Hardelingen' is het mannelijk exemplaar van een tweehuizige soort. Deze soort is uniek in België en kreeg officieel de naam 'Hardelingen', naar het kasteelpark waarin het oudste exemplaar zich bevindt. De soort wordt ondertussen onder die naam verder gekweekt.
in casu cultuurhistorische waarde: het domein Hardelingen is gegroeid uit een voormalige hoeve van het Onze-Lieve-Vrouwekapittel van Tongerlo die vanaf 1798 als buitenhuis gebruikt werd door de Tongerse familie Schaetzen. Vanaf 1841 werd in verschillende (ver)bouwfases een landhuis, het kasteel van Hardelingen, opgericht. Het park, dat een landschappelijke eenheid vormt met het landhuis, werd in het laatste kwart van de 19de eeuw aangelegd in landschappelijke stijl. De bomen staan in wat nog rest van dit kasteelpark van Hardelingen en zijn belangrijke relicten van het oude parkbomenbestand.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Solitaire Juniperus drupacea 'Hardelingen' en grauwe abeel [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11948 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.