Gebouwencomplex met burgerhuizen en restant stadsomwalling

Geografisch pakket Brugge

Beschrijving

Het gebouwencomplex en het restant van de stadsomwalling te Brugge zijn beschermd als monument. De bescherming omvat het gebouwencomplex in de Pieter Pourbusstraat bestaande uit een diephuis met trapgevel met aansluitend een gekanteelde lijstgevel en een lage aanbouw met ingang. De bescherming omvat eveneens het restant van de 12de-eeuwse stadsomwalling in de tuin van dit gebouwencomplex en het vijftiende-eeuwse bijgebouw (Grauwwerkersstraat 3) dat zich op hetzelfde perceel bevindt als het hoofdgebouw. De twee gebouwen op de hoek met de Grauwwerkersstraat zijn niet inbegrepen in de bescherming maar werden afzonderlijk als monument beschermd op 6 juni 1998.

In het beschermingsdossier wordt de architectuurhistorische en historische waarde van het gebouwencomplex en het restant van de stadsomwalling als volgt gemotiveerd:
"Als zijnde een belangrijke 16de-eeuwse trapgevel met typische 19de-eeuwse restauratie."
"Als zijnde een enig overblijfsel van de eerste stadsomwalling (1127-1128)."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000551, Brugge: Geografisch pakket (S.N., 1991).

Waarden

Het huis en de vesten van de eerste stadsomwalling (1127-1128) zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Pieter Pourbusstraat 3 (Brugge)
Complex heden bestaande uit een diephuis met trapgevel (8 treden + topstuk) van drie traveeën en twee bouwlagen, een gekanteelde lijstgevel van twee traveeën, een lage aanbouw met ingang, en twee bijgebouwen onder meer poortgebouw met puntgevel aan de Grauwwerkersstraat; vóór 1899 omvatte het complex een 16de-eeuwse trapgevel, een diephuis met afgewolfde bedaking en lijstgevel van twee traveeën en een tuinmuur met poortje.