Kasteel De Warande

Geografisch pakket Heuvelland

Het voormalig neorenaissance kasteel De Warande is beschermd als monument.

Het kasteel de Warande is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Het kasteel, naar ontwerp van de architecten Pil en Carbon (Oostende), opgetrokken op een nagenoeg u-vormige plattegrond overstijgt qua vormgeving en algemene afwerking de doorsnee wederopbouw. De voor de wederopbouw vrijwel algemeen toegepaste historiserende aanpak vertaalt zich hier een imitatieve interpretatie van de regionale renaissance stijl.
Deze verzorgde baksteenarchitectuur wordt onder meer getypeerd door de gesuperposeerde pilasters, anderzijds de kordonvormende lekdrempels en omlopende gekomiste kroonlijst; de driezijdige erkers ,de risalieten, de dakvensters en kapellen met inzwenkende belijning en topstukken, de geprofileerde schoorstenen met pilastertjes; karakteristiek zijn tevens de kruis- en kloosterkozijnen met kleine roedeverdeling.
Het kasteel bewaart daarenboven een gaaf doch vrij eenvoudig interieur met behouden indeling waaronder het verzorgd binnenschrijnwerk, de plankenvloer op de verdieping, de marmeren schouwen. De traphal, de raadzaal rechts en het salon links ervan, vertonen een meer uitgewerkte interieuraankleding.

Kasteel De Warande

Bergstraat 24 (Heuvelland)
Neorenaissance kasteel gebouwd in 1925 naar ontwerp van architecten C. Pil & H. Carbon (Oostende) in opdracht van Baron Jacques Bruneel de la Warande, burgemeester van Kemmel, op de plaats van een jachtpaviljoen. Omringend park met grote verscheidenheid aan loofbomen onder meer lijsterbes, es, esdoorn, zomereik, Amerikaanse eik, tamme kastanje, beuk... en met vijvertje gevoed door de Kasteel- of Willebeek en het zogenaamde "Sint-Laurentiusbronnetje" naar verluidt met geneeskundige kracht tegen oogpijn en brandwonden. Ten westen en oosten, begrinte opritten; toegangshekken tussen rechthoekige bakstenen pijlers.