Kasteeldomein van Bossuit: landhuis, oranjerie, paardenstal, koetshuis en personeelswoning

Beschermd monument van 09-06-1995 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Avelgem
Deelgemeente Bossuit
Straat Bouvriestraat
Locatie Bouvriestraat 3, Bouvriestraat 5 (Avelgem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/34003/307.1
  • 4.01/34003/616.1
  • OW000115

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasteeldomein van Bossuit

Bouvriestraat 3-5, Avelgem (West-Vlaanderen)

Het kasteel naar ontwerp van architect Le Saffre vormt een exponent van de neoclassicistische strekking in de kastelenbouw, geïnspireerd op de Franse, voornamelijk Loire-kastelen, voorzien van een merkwaardig en belangrijk interieur. De oranjerie en afhankelijkheden kaderen in de algehele renovatie van het domein (1850-1870) onder graaf Henri de Beauffort.

Beschrijving

Het kasteel van Bossuit is met inbegrip van de paardenstallen, het koetshuis, de personeelswoning en de oranjerie beschermd als monument. In hetzelfde besluit werd het kasteelpark met dreef beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het kasteel, de oranjerie en de afhankelijkheden zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

Het kasteel: als zijnde de zetel van de voormalige heerlijkheid Bossuit en later, als Frans bolwerk van waaruit de belegeringen van Oudenaarde en Kortrijk - kaderend in de veroveringspolitiek van Lodewijk XIV - werden bestuurd. Het goed bewaarde kasteel is voorts architectuurhistorisch waardevol, als exponent van de neoclassicistische strekking in de kastelenbouw, geïnspireerd op de Franse, voornamelijk Loire-kastelen, voorzien van een merkwaardig en belangrijk interieur.
Oranjerie en afhankelijkheden: Beide gebouwen kaderen in de algehele renovatie van het domein (1850-1870) onder graaf Henri de Beauffort en vormen samen met het kasteel een historische entiteit. De gebouwen hebben een architectuurhistorische waarde. De oranjerie, opgetrokken naar classicistische traditie, bezit een empire getinte tuingevel. De afhankelijkheden vormen een exponent van de landelijke, eclectische bouwtrant, eigen aan de tijd.

artistieke waarde

Als zijnde het ten dele bewaarde oeuvre van de 18de-eeuwse Rijselse archtiect Le Saffre. Hierin zijn begrepen de uitstekend bewaarde interieurs op het gelijkvloers, uitgevoerd in een verzorgde Lodewijk XVI-stijl met sporadisch Lodewijk XV-elementen en aangebracht na de heropbouw van het kasteel in 1764: de diverse salons met marmeren schouwen en rococoversieringen; de bibliotheek met haar circa 40 000 boeken.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.