Kasteeldomein van Bossuit: landhuis, oranjerie, paardenstal, koetshuis en personeelswoning

Kasteel van Bossuit met oranjerie, afhankelijkheden, kasteelpark en dreef

Beschrijving

Het kasteel van Bossuit is met inbegrip van de paardenstallen, het koetshuis, de personeelswoning en de oranjerie beschermd als monument. In hetzelfde besluit werd het kasteelpark met dreef beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het kasteel, de oranjerie en de afhankelijkheden zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

Het kasteel: als zijnde de zetel van de voormalige heerlijkheid Bossuit en later, als Frans bolwerk van waaruit de belegeringen van Oudenaarde en Kortrijk - kaderend in de veroveringspolitiek van Lodewijk XIV - werden bestuurd. Het goed bewaarde kasteel is voorts architectuurhistorisch waardevol, als exponent van de neoclassicistische strekking in de kastelenbouw, geïnspireerd op de Franse, voornamelijk Loire-kastelen, voorzien van een merkwaardig en belangrijk interieur.
Oranjerie en afhankelijkheden: Beide gebouwen kaderen in de algehele renovatie van het domein (1850-1870) onder graaf Henri de Beauffort en vormen samen met het kasteel een historische entiteit. De gebouwen hebben een architectuurhistorische waarde. De oranjerie, opgetrokken naar classicistische traditie, bezit een empire getinte tuingevel. De afhankelijkheden vormen een exponent van de landelijke, eclectische bouwtrant, eigen aan de tijd.

artistieke waarde

Als zijnde het ten dele bewaarde oeuvre van de 18de-eeuwse Rijselse archtiect Le Saffre. Hierin zijn begrepen de uitstekend bewaarde interieurs op het gelijkvloers, uitgevoerd in een verzorgde Lodewijk XVI-stijl met sporadisch Lodewijk XV-elementen en aangebracht na de heropbouw van het kasteel in 1764: de diverse salons met marmeren schouwen en rococoversieringen; de bibliotheek met haar circa 40 000 boeken.

Kasteeldomein van Bossuit

Bouvriestraat 3-5, Doorniksesteenweg 581 (Avelgem)
Domein van kasteel van Bossuit met oranjerie en afhankelijkheden, gesitueerd in een uitgestrekt park. Deels omwald classicistisch kasteel met 17de-eeuwse kern, huidig uitzicht bekomen in de 19de eeuw. Imposant, symmetrisch gebouw op rechthoekige plattegrond, drie op zeven traveeën en drie bouwlagen. Ten noordwesten, binnen een ommuurde moestuin, oranjerie van 1850. Afhankelijkheden ten noorden, omvattende koetshuizen, paardenstallen en woonvertrek der knechten, opgevat als een ensemble in een eclectische, landelijke stijl, gedateerd 1862. Aan de ingang aan de Bouvriestraat kapelletje en restant van de bakstenen ommuring, geritmeerd door steunberen. Park met Engels geïnspireerde aanleg bestaande uit verschillende dreven en centraal een vijver.