Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteeldomein van Bossuit: park en dreef

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 09-06-1995 tot heden

ID
11959
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11959

Besluiten

Kasteel van Bossuit met oranjerie, afhankelijkheden, kasteelpark en dreef
definitieve beschermingsbesluiten: 09-06-1995  ID: 2904

Beschrijving

De omgeving van het kasteel van Bossuit is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat het park, de walgracht rond het kasteel, de toegangsdreef, de kapel bij de ingang van het domein en een boerenarbeiderswoning. In hetzelfde besluit werden het kasteel, de oranjerie, het koetshuis, de paardenstal en de personeelswoning beschermd als monument. Deze gebouwen maken geen deel uit van het beschermde dorpsgezicht.Waarden

Het kasteelpark met dreef is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde aangelegd in het kader van de algehele renovatie van het kasteeldomein onder graaf Henri de Beauffort en aldus ontegensprekelijk verbonden met het kasteel.


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Boerenarbeiderswoning

Bouvriestraat 1 (Avelgem)
Dwars op de straat ingeplant boerenarbeidershuis, thans in gebruik als restaurant zogenaamd "De Garde". Laag volume van witbeschilderde baksteen, getoogde muuropeningen met gaaf bewaard schrijnwerk.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Kasteeldomein van Bossuit

Bouvriestraat 3-5, Doorniksesteenweg 381 (Avelgem)
Het kasteel naar ontwerp van architect Le Saffre vormt een exponent van de neoclassicistische strekking in de kastelenbouw, geïnspireerd op de Franse, voornamelijk Loire-kastelen, voorzien van een merkwaardig en belangrijk interieur. De oranjerie en afhankelijkheden kaderen in de algehele renovatie van het domein (1850-1870) onder graaf Henri de Beauffort.


Kasteeldomein van Bossuit en omgeving

Bossuit (Avelgem), Helkijn (Spiere-Helkijn), Sint-Denijs (Zwevegem)
Deze ankerplaats omvat een segment van het 19de-eeuwse Kanaal Bossuit-Kortrijk met bijhorende sluizen en pompgebouw. Het oude kanaalsegment heeft aan beide oevers een hoog talud dat begroeid is met bomen en struiken. Vlakbij de aansluiting van het kanaal op de Schelde ligt de historische hoeve Hof van Ename, een voormalig bezit van de gelijknamige abdij. Het kasteel van Bossuit is een (niet volledig) omwald kasteel met park in landschappelijke stijl. In de parkaanleg is getracht om bepaalde vista’s uit te werken naar en vanuit het kasteel en de andere gebouwen van het domein. Rond het park ligt open landbouwgebied.