Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteeldomein van Bossuit: park en dreef

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kasteel van Bossuit met oranjerie, afhankelijkheden, kasteelpark en dreef

Beschrijving

De omgeving van het kasteel van Bossuit is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat het park, de walgracht rond het kasteel, de toegangsdreef, de kapel bij de ingang van het domein en een boerenarbeiderswoning. In hetzelfde besluit werden het kasteel, de oranjerie, het koetshuis, de paardenstal en de personeelswoning beschermd als monument. Deze gebouwen maken geen deel uit van het beschermde dorpsgezicht.

Waarden

Het kasteelpark met dreef is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde aangelegd in het kader van de algehele renovatie van het kasteeldomein onder graaf Henri de Beauffort en aldus ontegensprekelijk verbonden met het kasteel.

Is de omvattende bescherming van

Jachtopzienerswoning

Bouvriestraat 1 (Avelgem)
Dwars op de straat ingeplante jachtopzienerswoning, laag volume van witbeschilderde baksteen van de straat afgesloten met een smeedijzeren hekken gevat tussen bakstenen hekpijlers.

Kasteeldomein van Bossuit

Bouvriestraat 3-5, Doorniksesteenweg 581 (Avelgem)
Domein van kasteel van Bossuit met oranjerie en afhankelijkheden, gesitueerd in een uitgestrekt park. Deels omwald classicistisch kasteel met 17de-eeuwse kern, huidig uitzicht bekomen in de 19de eeuw. Imposant, symmetrisch gebouw op rechthoekige plattegrond, drie op zeven traveeën en drie bouwlagen. Ten noordwesten, binnen een ommuurde moestuin, oranjerie van 1850. Afhankelijkheden ten noorden, omvattende koetshuizen, paardenstallen en woonvertrek der knechten, opgevat als een ensemble in een eclectische, landelijke stijl, gedateerd 1862. Aan de ingang aan de Bouvriestraat kapelletje en restant van de bakstenen ommuring, geritmeerd door steunberen. Park met Engels geïnspireerde aanleg bestaande uit verschillende dreven en centraal een vijver.

Kasteeldomein van Bossuit en omgeving

Bossuit (Avelgem), Helkijn (Spiere-Helkijn), Sint-Denijs (Zwevegem)
Dit gebied omvat een segment van het 19de-eeuwse Kanaal Bossuit-Kortrijk met bijhorende sluizen en pompgebouw. Het oude kanaalsegment heeft aan beide oevers een hoog talud dat begroeid is met bomen en struiken. Vlakbij de aansluiting van het kanaal op de Schelde ligt de historische hoeve Hof van Ename, een voormalig bezit van de gelijknamige abdij. Het kasteel van Bossuit is een (niet volledig) omwald kasteel met park in landschappelijke stijl. In de parkaanleg is getracht om bepaalde vista’s uit te werken naar en vanuit het kasteel en de andere gebouwen van het domein. Rond het park ligt open landbouwgebied.