Landhuis met historische site

Geografisch pakket Heuvelland

Beschrijving

Het landhuis met historische site is beschermd als monument. De bescherming omvat de overblijfselen van een tweedelige, omwalde kasteelsite met brug en een nabijgelegen landhuis uit 1920. Het oorspronkelijke kasteel werd verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Waarden

Het landhuis met historische site is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde de historische site van de voormalige dorpsheerlijkheid. Deze tweeledige site binnen een achtvormige omwalling met brug is de plaats van het vooroorlogse kasteel. Het oorspronkelijke kasteel in kern teruggaand tot 17de eeuw werd op het einde van de 19de eeuw vervangen door een kasteel in neostijl, welke tijdens de Eerste Wereldoorlog werd verwoest.
Het landhuis, wederopgebouwd naar ontwerp van de architect J. Dumont (De Panne) in 1920 is een gaaf bewaarde en geslaagde architecturale realisatie, welke aansluit bij de toen gangbare vakantiearchitectuur met name de cottagestijl. Typerend voor dit landhuis in cottagestijl zijn het gebruik van verzorgd houtwerk, zoals schoorstukken, modillons, balkonleuningen, het indrukwekkende dakenspel voorzien van dakkapellen met wolfseinden, en de in- en uitspringende muurpartijen tengevolge risalieten erkers, loggia's.

Reningelststraat 10 (Heuvelland)
Landhuis in cottagestijl. Omringend park met walgracht, vijver en serpentinevijver, hek, talud met tuintrappen en monumentale bontbladige Ierse taxus, omhaagde gras-, bloemenperken en wetland; ten noordoosten, boomgaard; begrinte paden onder meer met bomen afgezoomde oprit. Heropgebouwd naar ontwerp van architect J. Dumont in 1920.