Belvedère

Beschermd monument van 09-06-2004 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Kemmel
Straat Kemmelbergweg
Locatie Kemmelbergweg 38 (Heuvelland)
Alternatieve naam De Uitkijktoren-Belvedère

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33039/702.1
  • 4.01/33039/827.1
  • OW002193

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Belvedère

Kemmelbergweg 38, Heuvelland (West-Vlaanderen)

Nr. 2. Z.g. "De uitkijktoren-Belvédère" cf. opschrift. Uitkijktoren met restaurant, gelegen op de top van de Kemmelberg. Toren gebouwd in het begin van de jaren 1920, ter vervanging van een vooroorlogse houten toren, wear onderaan een berekooi als attraktie was ingebouwd. Vierzijdige bakstenen toren van vier geledingen onder platdak, op sokkel. Getoogde kelderopeningen. Hoeksteunberen. Aansluite

Beknopte karakterisering

Tags Wederopbouw

Beschrijving

De belvedère op de top van de Kemmelberg is beschermd als monument.

Waarden

De uitkijktoren - belvedère is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Deze uitkijktoren, opgetrokken in 1924 ter vervanging van de tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoeste toren, getuigt van een verzorgde wederopbouwarchitectuur onder meer getypeerd door de gesuperposeerde erkers met leien beschieting en de openwerkte bovenverdieping.

sociaal-culturele waarde

De belvedère gelegen op de top van de Kemmelberg is een getuige van de toeristische traditie rond de Kemmelberg. Deze toeristische activiteit kwam reeds op gang in het derde kwart van de 19de eeuw, toen voornamelijk de Noord-Franse burgerij het Heuvelland als ontspanningsoord opzocht. De uitkijktoren was toen reeds één van de toeristische attracties.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.