Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Parochiekerk Sint-Bartholomeus met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Parochiekerk Sint-Bartholomeus en omgeving

Beschrijving

De Sint-Bartholomeuskerk te Diksmuide met zijn onmiddellijke omgeving, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

de omgeving van de Sint-Bartholomeuskerk is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het betreft een gaaf bewaarde kerkomtrek, waarbij de relatie tussen de twee belangrijkste componenten kerk en pastorie nog duidelijk herkenbaar bleef. Naast de vermelde kerk en pastorie dragen de volgende elementen bij tot de gaafheid van het landelijke karakter van de site: het beboomde grasplein met paadjes rond de kerk, de kleine boomgaard ten noorden van het bedehuis.
Als zijnde een voorbeeld van een vernieuwde stedenbouwkundige aanleg na de verwoesting van de eerste wereldoorlog, waarbij geopteerd werd om de dorpskern met kerk, pastorie en school dichter bij de steenweg Diksmuide-Nieuwpoort weder op te bouwen.

Is de omvattende bescherming van

Parochiekerk Sint-Bartholomeus

Kaaskerkestraat 103 (Diksmuide)
Circa 1897 wordt de voornamelijk 18de-eeuwse kerk naar ontwerp van architect J. Soete-Naert uitgebreid met een breder schip en sacristie. De vooroorlogse kerk was een eenvoudige eenbeukige neogotische kerk met transeptarmen en een achtzijdige vieringtoren. Na de Eerste Wereldoorlog wordt de kerk tussen 1921 en 1928 uitgesproken historiserend heropgebouwd met de toevoeging van een westtoren naar ontwerp van de architecten C. Schaessens (Veurne) en René Buyck. Georiënteerd bedehuis met vooruitgeschoven westtoren onder naaldspits. Eenbeukige neogotische kerk van drie traveeën, aansluitend transept en koor met rechte sluiting.

Pastorie Sint-Bartholomeusparochie

Kaaskerkestraat 105 (Diksmuide)
Pastorie met achterliggende ommuurde koer.  Dubbelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak met links aansluitend lager volume. Na de Eerste Wereldoorlog ten westen van de kerk heropgebouwd naar ontwerp van René Buyck.