Bladelinhoeve

Beschermd monument van 20-11-2001 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Diksmuide
Deelgemeente Lampernisse
Straat Zadelstraat
Locatie Zadelstraat 8 (Diksmuide)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/31005/1642.1
  • 4.01/31005/312.1
  • OW001516

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Bladelinhoeve

Zadelstraat 8, Diksmuide (West-Vlaanderen)

* Zadelstraat nr. 8. Zogenaamde "BLADELINHOEVE". Historische hoeve waarvan de omwalling, het boerenhuis en de stalvleugel beschermd zijn als monument bij M.B. van 20.11.2001. Gelegen binnen het beschermd landschap van de Oudlandpolders van Lampernisse (M.B. van 30.01.2002, ook te Alveringem en Veurne). Recente naamgeving naar de "Bladelyncks hoek" (cf. hui

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Bladelinhoeve te Diksmuide, is beschermd als monument.

Waarden

De omwalling, het boerenhuis en de stalvleugel van de hoeve Bladelin, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een historische site waarbij de deels bewaarde omwalling, vermoedelijk ontstaan in 14de eeuw met statusymbosiche functie, verwijst naar het belang ervan.
Als zijnde gaaf bewaarde hoevebestanddelen - met name boerenhuis en stalvleugel - met een 18de-eeuws uitzicht en getypeerd door de streekeigen bouwmaterialen als witgekalkte verankerde baksteenboouw, Vlaamse pannen en door behouden volume en gevelopstand.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.