Bladelinhoeve

Landelijk erfgoed en bunker in komgrondengebied van Lampernisse

De Bladelinhoeve te Diksmuide, is beschermd als monument.

Waarden

De omwalling, het boerenhuis en de stalvleugel van de hoeve Bladelin, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een historische site waarbij de deels bewaarde omwalling, vermoedelijk ontstaan in 14de eeuw met statusymbosiche functie, verwijst naar het belang ervan.
Als zijnde gaaf bewaarde hoevebestanddelen - met name boerenhuis en stalvleugel - met een 18de-eeuws uitzicht en getypeerd door de streekeigen bouwmaterialen als witgekalkte verankerde baksteenboouw, Vlaamse pannen en door behouden volume en gevelopstand.

Bladelinhoeve

Zadelstraat 8 (Diksmuide)
Historische hoeve met omwalling. Recente naamgeving naar de "Bladelyncks hoek" (zie huidige kadasterkaart), refererend naar de familie Bladelin, die in de 14de eeuw onder haar leden diverse klerken en griffiers van de Kasselrij Veurne-Ambacht telde en hier tevens verschillende eigendommen bezat. Diep achterin gelegen, omwalde historische hoeve met losse bestanddelen U-vormig opgesteld rondom gekasseid erf met mestvaalt. Mogelijk teruggaand tot de twaalfde eeuw als ontginningssite.