Beschermd monument

Gemeentehuis Nieuwkerke

Beschermd monument van tot heden

ID
11974
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11974

Besluiten

Geografisch pakket Heuvelland
definitieve beschermingsbesluiten: 09-06-2004  ID: 4268

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het voormalig gemeentehuis van Nieuwkerke is beschermd als monument.



Waarden

Het voormalig gemeentehuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Het betreft een prestigieus gebouw met beeldbepalende ligging op het Marktplein. Dit openbaar gebouw met stedelijke allures, gelegen in deze landelijke gemeente verwijst naar het historisch belang van deze gemeente. Sinds de middeleeuwen kende Nieuwkerke een bloeiende lakennijverheid, die het regionale karakter overschreed. Na een terugval in de tweede helft van de 16de eeuw ten gevolge van de godsdienstoorlogen, hernam deze textieltraditie en bleef ze doorleven tot aan de Franse tijd. Nieuwkerke was een belangrijk centrum met een grote kerk, een ruime marktplaats met hal en stadhuis en een kasteel.
Dit voormalig gemeentehuis, gedateerd 1933 is een voorbeeld van een verzorgde wederopbouwarchitectuur. Het betreft een imitatieve variante op de regionale Vlaamse renaissancestijl. Deze wordt getypeerd door een trapgevel naar gotisch patroon met Brugse traveeën in combinatie met renaissance getinte ornamenten zoals onder meer de geometrische bakstenen versieringen, het aediculavenster in de geveltop, de rondbogige boogvelden met cartouches boven de kruiskozijnen. De vleugeldeur in een barokke, geblokte rechthoekige omlijsting, met erboven het gemeentewapen tussen vleugelstukken en het arduinen bordes met schilddragende leeuwtjes benadrukken het officiële karakter van dit gebouw.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Gemeentehuis Nieuwkerke

Markt 17 (Heuvelland)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Gedateerd "Anno" "1933" door middel van gevelstenen in de top. Gele baksteenbouw boven arduinen sokkel; verhoogde begane grond. Gebruik van Euvillesteen voor sierelementen. Imitatieve variante op de regionale Vlaamse renaissancestijl.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.