Beschermd monument

Gemeentehuis Nieuwkerke

Beschermd monument van 09-06-2004 tot heden
ID: 11974   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11974

Besluiten

Geografisch pakket Heuvelland
definitieve beschermingsbesluiten: 09-06-2004  ID: 4268

Beschrijving

Het voormalig gemeentehuis van Nieuwkerke is beschermd als monument.


Waarden

Het voormalig gemeentehuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Het betreft een prestigieus gebouw met beeldbepalende ligging op het Marktplein. Dit openbaar gebouw met stedelijke allures, gelegen in deze landelijke gemeente verwijst naar het historisch belang van deze gemeente. Sinds de middeleeuwen kende Nieuwkerke een bloeiende lakennijverheid, die het regionale karakter overschreed. Na een terugval in de tweede helft van de 16de eeuw ten gevolge van de godsdienstoorlogen, hernam deze textieltraditie en bleef ze doorleven tot aan de Franse tijd. Nieuwkerke was een belangrijk centrum met een grote kerk, een ruime marktplaats met hal en stadhuis en een kasteel.
Dit voormalig gemeentehuis, gedateerd 1933 is een voorbeeld van een verzorgde wederopbouwarchitectuur. Het betreft een imitatieve variante op de regionale Vlaamse renaissancestijl. Deze wordt getypeerd door een trapgevel naar gotisch patroon met Brugse traveeƫn in combinatie met renaissance getinte ornamenten zoals onder meer de geometrische bakstenen versieringen, het aediculavenster in de geveltop, de rondbogige boogvelden met cartouches boven de kruiskozijnen. De vleugeldeur in een barokke, geblokte rechthoekige omlijsting, met erboven het gemeentewapen tussen vleugelstukken en het arduinen bordes met schilddragende leeuwtjes benadrukken het officiƫle karakter van dit gebouw.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Gemeentehuis Nieuwkerke

Markt 17 (Heuvelland)
Nr. 17. Voormalig gemeentehuis. Prestigieus gebouw verwijzend naar het historisch belang van gemeente. Diephuis van drie trav. en twee bouwl. onder zadeldak (mechanische pannen). Gedateerd "Anno" "1933" d.m.v. gevelstenen in de top. Gele baksteenbouw boven arduinen sokkel; verhoogde begane grond. Gebruik van Euvillesteen voor sierelementen. Imitatieve variante op de regionale Vlaamse renaissance