Hoeve

Gemeente Diksmuide
Straat Zadelstraat
Locatie Zadelstraat 3 (Diksmuide)

Hoeve

Zadelstraat 3, Diksmuide (West-Vlaanderen)

* Zadelstraat nr. 3. Hoevetje waarvan het boerenhuis beschermd is als monument bij M.B. van 20.11.2001. Gelegen binnen het beschermd landschap van de <italic>Oudlandpolders van Lampernisse</italic> (M.B. van 30.01.2002, ook te Alveringem en Veurne). Aan de straat gelegen hoevetje - boerenhuis voorafgegaan door kleine voortuin - uit de tweede helft van de 19de eeuw cf. nog niet aangeduid op

De 19de-eeuwse hoeve te Lampernisse, is beschermd als monument.

Hoeve, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde één van de zeldzame gaaf bewaarde 19de-eeuwse hoevetjes -gebouwd circa 1875- in de regio. De waarde van deze kleine hoeve ligt onder meer vervat in de volgende gaaf bewaarde en te behouden elementen: het volume en gevelordonnantie; de indeling met opkamer; het materiaalgebruik (verankerde witgekalkte baksteenbouw, Vlaamse pannen), het verzorgde houtwerk zoals onder meer kruis- en schuiframen met geprofileerde wisseldorpels en luiken; het eenvoudige, behouden interieur.