Onze-Lieve-Vrouwkapel

Gemeente Diksmuide
Deelgemeente Lampernisse
Straat Visserstraat
Locatie Visserstraat zonder nummer (Diksmuide)

Visserstraat zonder nummer, Diksmuide (West-Vlaanderen)

* Visserstraat z.nr. Onze-Lieve-Vrouwkapel beschermd als monument bij M.B. van 20.11.2001. Gelegen binnen het beschermd landschap van de Oudlandpolders van Lampernisse (M.B. van 30.01.2002, ook te Alveringem en Veurne). Neoclassicistische kapel van 1875 cf. datering in de zwikken. Toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Onbevlekte Ontvangenis cf. gevelsteen

De Onze-Lieve-Vrouwkapel te Lampernisse, is beschermd als monument.

Onze-Lieve-Vrouwkapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een getuigenis van de volksdevotie voor Onze-Lieve-Vrouw, die er onder meer werd aanroepen voor de konijnenplaag.
Als zijnde neoclassiscistisch kapelletje, gedateerd 1875 echter heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog, met een fraai uitgewerkte voorgevel, getypeerd door verzorgd metselwerk met afwisselend gebruik van rode en gele baksteen.