Onze-Lieve-Vrouwkapel

Landelijk erfgoed en bunker in komgrondengebied van Lampernisse

De Onze-Lieve-Vrouwkapel te Lampernisse, is beschermd als monument.

Onze-Lieve-Vrouwkapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een getuigenis van de volksdevotie voor Onze-Lieve-Vrouw, die er onder meer werd aanroepen voor de konijnenplaag.
Als zijnde neoclassiscistisch kapelletje, gedateerd 1875 echter heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog, met een fraai uitgewerkte voorgevel, getypeerd door verzorgd metselwerk met afwisselend gebruik van rode en gele baksteen.

Visserstraat (Diksmuide)
Neoclassicistische kapel van 1875 zie datering in de zwikken. Toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Onbevlekte Ontvangenis zie gevelsteen met het opschrift "IK BEN DE ONBEVLEKTE ONTVANGENIS". In de volksmond beter bekend als "keunekapelle", vermits Onze-Lieve-Vrouw werd aangeroepen voor de konijnenplaag. Echter, na de Eerste Wereldoorlog groter heropgebouwd, waarbij de vooroorlogse ommegang verloren ging.