Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Nieuwkerke
Straat Eikelstraat
Locatie Eikelstraat zonder nummer (Heuvelland)

Eikelstraat zonder nummer, Heuvelland (West-Vlaanderen)

Negentiende eeuwse kapel gelegen nabij de hoeve oprit van een sterk verbouwde hoeve, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw cf. geschilderd opschrift in boogveld boven de kapeldeur: “Notre Dame de Bon Secours P.P.N.”. Eenbeukig kapelletje onder overstekend zadeldak (blauwgeglazuurde pannen), voorzien van windborden en bekronend ijzeren kruis. Rode baksteenbouw. Rechthoekige kapeldeur waarboven rondbogig bovenlicht.

De Onze-Lieve-Vrouwkapel is beschermd als monument.

De Onze-Lieve-Vrouwkapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Deze Onze-Lieve-Vrouwkapel, gelegen aan de hoeve oprit is een getuige van de volksdevotie meer bepaald van het gebruik om nabij de hofsteden een kapel op te richten uit dankbaarheid en/of om de site van het onheil te vrijwaren.
Deze wegkapel behoort tot het kwetsbare, kleine culturele erfgoed. Het is een tastbare uiting van de christelijke geloofsovertuiging en aldus ontegensprekelijk verbonden met onze Vlaamse cultuurhistorische traditie.