Blauwpoorthoeve: boerenburgerhuis en schuur

Beschermd monument van 09-06-2004 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Westouter
Straat Blauwepoortstraat
Locatie Blauwepoortstraat 2 (Heuvelland)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33039/708.1
  • OW002200

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Blauwpoorthoeve

Blauwepoortstraat 2, Heuvelland (West-Vlaanderen)

Nr. 2. Z.g. "Blauwepoorthoeve". Voormalige hoeve met losse, bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen), uit XIX. Dieperin en // straat gelegen boerenburgerhuis, l. van stal- en schuurgebouw, waartussen begrinte erfoprit. Voortuintje afgesloten d.m.v. gietijzeren hek. Boerenhuis: dubbelhuis van vijf trav. en twee bouwl; jaarsteen 1807 in l.-zijgevel. Rechth. muuropeningen verdie

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het boerenhuis en de dwarsschuur van de hoeve Blauwepoort.

Waarden

De Blauwepoorthoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een vrij gaaf bewaarde hoeve, daterend van 1809, welke in deze door de Eerste Wereldoorlog nagenoeg totaal verwoeste gemeente vrij zeldzaam is. Deze hoeve sluit naar architecturale uitwerking en materiaalgebruik volledig aan bij de traditionele, landelijke architectuur van het Poperingse. Deze lokale stijl wordt onder meer gekenmerkt door het gebruik van de streekeigen roodbakkende baksteen in combinatie van de gele baksteen voor de decoratieve elementen in dit geval beperkt tot de strekken. Het gebruik van de houten kozijnconstructies, met name de kruis- en kloosterkozijnen is eveneens karakteristiek voor de regio.
De gaafbewaarde 19de-eeuwse dwarsschuur opgetrokken in stijl- en regelwerk met houten plankenbeschieting boven een bakstenen voeting is representatief voor de schuurbouw in deze eertijds bosrijke regio, waar hout in overvloed voorhanden was.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.