Beschermd monument

Brouwerij Cornblomme en herberg In De Zwaan

Beschermd monument van tot heden

ID
11988
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11988

Besluiten

Geografisch pakket Heuvelland
definitieve beschermingsbesluiten: 09-06-2004  ID: 4268

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de voormalige brouwerij Cornblomme en herberg In De Zwaan, die oorspronkelijk één geheel vormden.



Waarden

De voormalige brouwerij Corneblomme en herberg In de Zwaan - Oud gemeentehuis zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
De voormalige brouwerij Corneblomme en de herberg In de Zwaan vormen van oudsher één geheel. Zij zijn, samen met de intussen sterk verbouwde beenhouwerij nummer 2, de enige gebouwen in de dorpskern van Westouter die van het oorlogsgeweld gespaard bleven. Deze twee panden vormen een vrij gaafbewaarde 19de-eeuwse gevelwand, welke door zijn ligging recht tegenoverhet kerkportaal sterkbeeldbepalend is voor de dorpskom van Westouter. Het betreft een vrij eenvoudige dorpsarchitectuur gekenmerkt door een behouden volume en gevelordonnantie.


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Brouwerij Cornblomme

Poperingestraat 4 (Heuvelland)
Huis van vijf traveeën, onder meer rechts poorttravee, en twee bouwlaag onder zadeldak; jaarsteen 1877 in sluitsteen van poort. Korfboogpoort in vlakke omlijsting; laag kozijndeurtje tussen bakstenen muurdammen onderaan.


Herberg In de Zwaan - Oud Gemeentehuis

Poperingestraat 6 (Heuvelland)
Huis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Verankerde, witgeschilderde baksteenbouw op grijsgeschilderde arduinen plint.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.