Villa Marietta

Beschermd monument van 22-01-2014 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Diksmuide
Deelgemeente Nieuwkapelle
Straat Ijzerdijk
Locatie Ijzerdijk 18 (Diksmuide)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/32003/806.1

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Villa Marietta

Ijzerdijk 18, Diksmuide (West-Vlaanderen)

Zogenaamde "VILLA MARIETTA" cf. geschilderde letters in het gevelveld. Dit landhuis is legendarisch vanwege de 78-jarige Marie Thérèse Louisa Tack of douairière Favarger de la Faverge, die er tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef wonen, in de onmiddellijke nabijheid van de loopgraven van de Belgische eerste linie langs de Ijzerdijk.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Villa Marietta te Nieuwkapelle, is beschermd als monument.

Waarden

Villa Marietta is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

historische, in casu architectuurhistorische waarde en sociaal-culturele waarde:
Als zijnde het landhuis van Marie-Thérèse Louisa Tack, die tijdens de Eerste Wereldoorlog bekendheid zou verwerven als Madame Tack, de legendarische soldatenmoeder die op zeer hoge leeftijd met haar ezel de loopgraven introk om voedsel en sigaretten uit te delen aan de militairen. Foto's en prentbriefkaarten uit de oorlog tonen hoe Madame Tack, van goeden huize afkomstig, hoge personaliteiten in haar zo karakteristieke woonst ontvangt, zoals Koning Albert, Koningin Elisabeth en de Franse president Poincaré. Tot op de dag van vandaag zijn de typische kenmerken van haar landhuis bewaard gebleven, waaronder de eenvoudige baksteenbouw onder pannen daken, muuropeningen onder strek, beschilderd houtwerk met luiken en een hoger opgetrokken hoekvolume met gevelbreed balkon met houten leuning, de overkragende gekartelde dakrand en het opschrift Villa Marietta. Ondanks het feit dat haar landhuis binnen de Belgische eerste verdedigingslinie lag en niet gespaard bleef van vijandelijke artillerie, zou Madame Tack er tot 1917 blijven. Gedecoreerd met het Ridderkruis van de Orde van Leopold II, werd ze in 1917 in amazonezit op haar ezel geportretteerd door de Belgische schilder Allard l'Olivier. Ze wordt vermeld in vele militaire dagboeken.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.