Observatietoren uit de Eerste Wereldoorlog

Gemeente Diksmuide
Deelgemeente Pervijze
Straat Kastanjeplein
Locatie Kastanjeplein zonder nummer (Diksmuide)

Kastanjeplein zonder nummer, Diksmuide (West-Vlaanderen)

Observatietoren uit de Eerste Wereldoorlog, beschermd als monument bij M.B. van 06.09.2002. In de (restanten van de) voormalige pastorie, ten westen van de in 1895 gesloopte Sint-Katharinakerk, bouwt het Belgische leger een observatietoren.

De observatietoren uit de Eerste Wereldoorlog te Pervijse, is beschermd als monument.

De observatietoren is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Dit relict uit de Eerste Wereldoorlog is van belang voor de militaire geschiedenis. Deze Belgische observatiepost, in gebruik vanaf 1914, en tijdens de Tweede wereldoorlog door de Duitsers met een mitrailleursnest verhoogd, heeft een documentaire waarde als zijnde een materieel restant van een specifieke en tijdsgebonden manier van oorlogsvoering. Deze observatietoren is als dusdanig tevens een gedenkteken aan een belangrijke gebeurtenis uit de geschiedenis van West-Europa.