Beschermd monument

Onze-Lieve-Vrouwhoekje

Beschermd monument van 06-09-2002 tot heden

ID: 12001   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12001

Besluiten

Observatietoren en Onze-Lieve-Vrouwhoekje
definitieve beschermingsbesluiten: 06-09-2002  ID: 3917

Beschrijving

Het zogenaamde Onze-Lieve-Vrouwhoekje, een oorlogssite te Stuivenskerke, is beschermd als monument.Waarden

Het Onze-Lieve-Vrouwhoekje is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Deze site is van belang voor de sociale geschiedenis; zij is een getuigenis van de wijziging die zich voor deed in het nederzettingspatroon van de gemeente Stuivekenskerke rond 1870, wanneer het kerkgehucht Onze-Lieve-Vrouwhoekje nagenoeg werd verlaten voor het administratieve centrum Vicogne.
Deze site is tevens een materiële getuigenis van de krijgsverrichtingen aan de Belgische front tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen deze plaats en de torenruïne gebruikt werden als een vooruitgeschoven obeservatiepost, middenin het overstroomde gebied.

sociaal-culturele waarde

Deze site omvattende de kapel van de Onze Lieve Vrouw van de zege, 41 gedenktekens gewijd aan onderscheiden regimenten, de obelisk voor het 5de regiment Lansiers, de demarcatiepaal, het gedenkteken voor het 1ste en het 2de bataljon Carabiniers - Wielrijders, en de kapel voor G. Delacave en alle gesneuvelden van de streek, gelegen midden de ijzervlakte op de plaats van de frontlinie heeft ontegensprekelijk een emotionele waarde. Het betreft een belangrijk herdenkingsoord aan de talrijke, Belgische soldaten daar zijn gesneuveld en aan gruwelen van de eerste wereldoorlog in het algemeen.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Het Onze-Lieve-Vrouwhoekje

Oud Stuivekens zonder nummer (Diksmuide)
Het zogenaamde "Onze-Lieve-Vrouwhoekje", beschermd als landschap bij K.B. van 05.05.1959, als dorpsgezicht bij M.B. van 16.07.1993 en als monument bij M.B. van 06.09.2002 (met inbegrip van een deel van de omgeving).


Is de omvattende bescherming van

Demarcatiepaal 11

Oud Stuivekens zonder nummer (Diksmuide)
Beschermd als monument als onderdeel van het zogenaamde "Onze-Lieve-Vrouwhoekje".


Eenenveertig gedenkstenen gewijd aan de militaire eenheden die deelnamen aan de Slag aan de IJzer

Oud Stuivekens zonder nummer (Diksmuide)
Eenenveertig gedenkstenen gewijd aan de militaire eenheden die deelnamen aan de Slag aan de IJzer (18-31oktober 1914), beschermd als monument als onderdeel van het zogenaamde "Onze-Lieve-Vrouwhoekje".


Gedenkzuil voor het 1ste en het 2de bataljon karabiniers-wielrijders

Oud Stuivekens zonder nummer (Diksmuide)
* Gedenkzuil voor het 1ste en het 2de bataljon karabiniers-wielrijders, beschermd als monument als onderdeel van het zogenaamde "Onze-Lieve-Vrouwhoekje" . Blauwe hardstenen gedenkzuil naar boven toe verjongend met meervoudig geleed bovenstuk op zwaar geprofileerd voetstuk, opgesteld binnen een omheining van dito paaltjes en ijzeren staven.


Gedenkzuil voor het 5de regiment lansiers

Oud Stuivekens zonder nummer (Diksmuide)
* Oud-Stuivekens z.nr. <italic>Gedenkzuil</italic> voor het 5de regiment lansiers, beschermd als monument als onderdeel van het zogenaamde "<italic>Onze-Lieve-Vrouwhoekje</italic>" (cf. Oud-Stuivekens z.nr.). Obeliskvormige gedenkzuil op vierkante hoge sokkel in blauwe hardsteen. Op de voorzijde: reliëf met het kenteken van de vuurkruisers tussen twee gekruiste lansen met driekleurige vaan


Kapel Onze-Lieve-Vrouw der Zege

Oud Stuivekens zonder nummer (Diksmuide)
De kapel "Onze-Lieve-Vrouw der Zege", beschermd als monument als onderdeel van het zogenaamde "Onze-Lieve-Vrouwhoekje". Georiënteerde herdenkingskapel in bruingele baksteen, omgeven door 41 gedenkstenen en U-vormige haag.


Kerktoren van de voormalige Sint-Pieterskerk

Oud Stuivekens zonder nummer (Diksmuide)
De gerestaureerde basis van de kerktoren van de voormalige Sint-Pieterskerk is beschermd als monument als onderdeel van het zogenaamde "Onze-Lieve-Vrouwhoekje". Bakstenen torenruïne, id est de rechthoekige basis van de laatgotische westtoren (1572) van de voormalige Sint-Pieterskerk.


Obelisk voor het 5de regiment Lansiers

Oud Stuivekens zonder nummer (Diksmuide)
Het Onze-Lieve-Vrouw-hoekje, zoals het gehucht geheten wordt, bestaat uit de gedenkkapel "Onze-Lieve-Vrouw der Zege", omringd door 41 gedenksteentjes.