Beschermd monument

Onze-Lieve-Vrouwhoekje

Beschermd monument van tot heden

ID
12001
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12001

Besluiten

Observatietoren en Onze-Lieve-Vrouwhoekje
definitieve beschermingsbesluiten: 06-09-2002  ID: 3917

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het zogenaamde Onze-Lieve-Vrouwhoekje, een oorlogssite te Stuivenskerke, is beschermd als monument.Waarden

Het Onze-Lieve-Vrouwhoekje is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Deze site omvattende de kapel van de Onze Lieve Vrouw van de zege, 41 gedenktekens gewijd aan onderscheiden regimenten, de obelisk voor het 5de regiment Lansiers, de demarcatiepaal, het gedenkteken voor het 1ste en het 2de bataljon Carabiniers - Wielrijders, en de kapel voor G. Delacave en alle gesneuvelden van de streek, gelegen midden de ijzervlakte op de plaats van de frontlinie heeft ontegensprekelijk een emotionele waarde. Het betreft een belangrijk herdenkingsoord aan de talrijke, Belgische soldaten daar zijn gesneuveld en aan gruwelen van de eerste wereldoorlog in het algemeen.

historische waarde

Deze site is van belang voor de sociale geschiedenis; zij is een getuigenis van de wijziging die zich voor deed in het nederzettingspatroon van de gemeente Stuivekenskerke rond 1870, wanneer het kerkgehucht Onze-Lieve-Vrouwhoekje nagenoeg werd verlaten voor het administratieve centrum Vicogne.
Deze site is tevens een materiële getuigenis van de krijgsverrichtingen aan de Belgische front tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen deze plaats en de torenruïne gebruikt werden als een vooruitgeschoven obeservatiepost, middenin het overstroomde gebied.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Het Onze-Lieve-Vrouwhoekje

Oud Stuivekens (Diksmuide)
Herinneringsoord voor de Eerste Wereldoorlog opgebouwd rond de torenruïne van Oud-Stuivekenskerke. De site bestaat uit de versterkte torenruïne met gedenkplaten en oriëntatietafel, een demarcatiepaal, de gedenkkapel voor Onze-Lieve-Vrouw der Zege met daarrond 41 gedenkzuiltjes voor verschillende regimenten, een obelisk voor het 5de regiment Lansiers en een gedenkzuil voor het 1ste en 2de bataljon Karabiniers-Wielrijders. Tenslotte een gedenkkapel voor Georges Delacave en de gesneuvelden van de streek.

Is de omvattende bescherming van

41 gedenkstenen voor militaire eenheden

Oud Stuivekens (Diksmuide)
Eenenveertig gedenkstenen gewijd aan militaire eenheden rond de gedenkkapel van het Onze-Lieve-Vrouwhoekje.


Demarcatiepaal nummer 11

Oud Stuivekens (Diksmuide)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Hier betreft het een Belgisch model.


Gedenkzuil voor de Karabiniers-Wielrijders

Oud Stuivekens (Diksmuide)
Gedenkzuil ter herinnering aan de rol van het 1ste en het 2de bataljon Karabiniers-Wielrijders tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze gedenkzuil, naar ontwerp van Albert Lefort, maakt deel uit van de oorlogssite 'Onze-Lieve-Vrouwhoekje' en werd onthuld in 1928.


Gedenkzuil voor het 5de regiment lansiers

Oud Stuivekens (Diksmuide)
Gedenkzuil voor het 5de regiment lansiers, als deel van de oorlogssite het Onze-Lieve-Vrouwhoekje. Obeliskvormige gedenkzuil op vierkante hoge sokkel in blauwe hardsteen, onthuld in 1948.


Kapel Onze-Lieve-Vrouw der Zege

Oud Stuivekens (Diksmuide)
Herdenkingskapel in bruingele baksteen naar ontwerp van architect Camille Van Elslande, onthuld in 1925 en gelegen binnen de oorlogssite het Onze-Lieve-Vrouwhoekje.


Kapel voor G. Delacave en alle gesneuvelden van de streek

Oud Stuivekens (Diksmuide)
Kleine kapel in blauwe hardsteen met rechthoekige plattegrond onder dito zadeldak met geprofileerde kroonlijst en bekronend kruis, na de Eerste Wereldoorlog opgericht ter herinnering aan soldaat Georges Delacave.


Versterkte torenruïne

Oud Stuivekens (Diksmuide)
Bakstenen torenruïne, in oorsprong de rechthoekige basis van de laatgotische westtoren (1572) van de voormalige Sint-Pieterskerk, tijdens de Eerste Wereldoorlog met gewapend beton versterkt tot een mitrailleur- en observatiepost.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.