Windmolen Lijstermolen

Beschermd monument van 29-10-2004 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Westouter
Straat Lijstermolendreef
Locatie Lijstermolendreef zonder nummer (Heuvelland)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33039/719.1
  • OW002405

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Windmolen Lijstermolen

Lijstermolendreef zonder nummer, Heuvelland (West-Vlaanderen)

Standaardmolen, in 1805 te Beernem gebouwd, aldaar tot in 1954 in bedrijf. In 1957 afgebroken en op de Baneberg herbouwd; ingehuldigd in 1961.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De houten windmolen, genaamd de Lijstermolen, is beschermd als monument

Waarden

De houten windmolen, genaamd de Lijstermolen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde, volkskundige waarde

Als een nog volledige houten windmolen, type tweezolder staakmolen op open voet, met typische West-Vlaamse kenmerken zoals de gebroken kap (typische West-Vlaamse mansarde-molenkap oorspronkelijk te Beernem bedekt met gekloven eikenhouten schaliën) en de geklinknagelde roeden van Verhaeghe, gebouwd in 1801-1805 (toen de oprichting van molens een ware explosie beleefde door de afschaffing van het octrooirecht). De Lijstermolen werd daarenboven volgens de traditionele werkwijze heropgericht te Westouter in 1958 - 1960, waarbij de meeste materialen hergebruikt werden, zodat de authenticiteit bewaard bleef.
Het is opmerkelijk dat de Lijstermolen op zijn vroegere standplaats in Beernem, steeds in handen bleef van de molenaarsfamilie Van Haecke, ononderbroken van bij de bouw in 1801 tot bij de afbraak in 1957, dus ruim anderhalve eeuw (industrieel-archeologische waarde).
De molenkap is voorzien van een koperen haas als windwij zer, vervaardigd door de Ieperse kunstenaar Adhémar Vandroemme, als verwijzing naar de Stropershistorie die aanleiding gaf tot de bouw van de Lijstermolen in Beernem in 1801 (volkskundige waarde).

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.