Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide Wereldoorlogen

Gemeente Diksmuide
Deelgemeente Woumen
Straat Woumenweg
Locatie Woumenweg zonder nummer (Diksmuide)

Woumenweg zonder nummer, Diksmuide (West-Vlaanderen)

Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide Wereldoorlogen. Oorspronkelijk opgesteld op een kleine met gras bezaaide en door bakstenen muurtje omgeven verhoging, thans geïsoleerd opgesteld ten westen van de kerk.

Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Het oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide Wereldoorlogen te Woumen, is beschermd als monument.

Waarden

Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van Woumen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Sereen, intens gedenkteken, met beeld van een treurende vrouw onder een lange kapmantel, die haar armen beschermend rond het hoofd van haar kind houdt. Stilering en soberheid, die het oeuvre van Antoon Van Parijs kenmerken, zijn zeker van toepassing op dit gedenkteken. Antoon Van Parijs, beeldhouwer van talrijke grafmonumenten en oorlogsgedenktekens, genoot onder meer een opleiding onder leiding van J. Delvin en deed ervaring op in de ateliers van M. Zens en A. De Beule. Met dit gedenkteken legt Van Parys de nadruk op het leed, veroorzaakt door het verlies van een geliefde in de oorlog.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.