Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide Wereldoorlogen

Oorlogsmonumenten

Beschrijving

Het oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide Wereldoorlogen te Woumen, is beschermd als monument.

Waarden

Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van Woumen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Sereen, intens gedenkteken, met beeld van een treurende vrouw onder een lange kapmantel, die haar armen beschermend rond het hoofd van haar kind houdt. Stilering en soberheid, die het oeuvre van Antoon Van Parijs kenmerken, zijn zeker van toepassing op dit gedenkteken. Antoon Van Parijs, beeldhouwer van talrijke grafmonumenten en oorlogsgedenktekens, genoot onder meer een opleiding onder leiding van J. Delvin en deed ervaring op in de ateliers van M. Zens en A. De Beule. Met dit gedenkteken legt Van Parys de nadruk op het leed, veroorzaakt door het verlies van een geliefde in de oorlog.

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

Oorlogsgedenkteken

Woumenweg (Diksmuide)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen uit Woumen, vervaardigd door Antoon Van Parys en onthuld in 1927.