Britse militaire begraafplaats Dranoutre Military Cemetery

Beschermd monument van 22-01-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Dranouter
Straat Victoriastraat
Locatie Victoriastraat zonder nummer (Heuvelland)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33039/721.1
  • DW002411
  • OW002807

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Britse militaire begraafplaats Dranoutre Military Cemetery

Victoriastraat zonder nummer, Heuvelland (West-Vlaanderen)

Dranoutre Military Cemetery werd gestart in juli 1915. De begraafplaats werd gebruikt tot maart 1918. Volgens het huidige register liggen er 459 militairen begraven. De begraafplaats is ontworpen door Charles Holden (hoofdarchitect) en W.H. Cowlishaw (uitvoerend architect). Min of meer rechthoekige begraafplaats met een oppervlakte van ca. 3800m². Het terrein van de begraafplaats is grotendeels genivelleerd en aangelegd in verschillende niveaus, deels afgebakend met breukstenen muurtjes met trapjes. De begraafplaats wordt deels omgeven door steile randen en wordt afgebakend met een haag (beuk) en afrasteringen. De begraafplaats kan betreden worden via een graspad, afgezet met Portugese laurierkers, en 2 smeedijzeren hekkens, met tussenin een grijsgroene natuurstenen muur, afgewerkt met witte natuursteen en aan de zijkanten 2 pijlers. Hier staat te lezen ‘Dranoutre Military Cemetery

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats in Dranouter is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Dranoutre Military Cemetery met toegangspad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Nadat de lst Cavalry Division op 14 oktober 1914 Dranouter kon heroveren op de Duitse vijand, bleef het dorp in geallieerde handen tot in april 1918 (Duitse Lente-Offensief). Dranoutre Military Cemetery werd vanaf juli 1915 tot het voorjaar van 1918 gebruikt door gevechtseenheden en medische posten. Na de geallieerde herovering van het dorp op 30 augustus 1918 volgden nieuwe bijzettingen. In 1923 werden 19 graven van het kerkhof naar deze begraafplaats overgebracht. Nu liggen er 459 militairen begraven, het merendeel afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door Charles Holden en W.R. Cowlishaw, aangelegd in verschillende niveaus die afgebakend zijn met breukstenen muurtjes.
Centraal vooraan staat het Cross of Sacrifice. Een natuurstenen schuilgebouw met een dak opgebouwd uit trapsgewijs geplaatste witte natuurstenen blokken staat in de zuidoostelijke hoek. De begraafplaats en het toegangspad worden getooid met bloemperken, struiken (waaronder Portugese laurierkers) en berken.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.